Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

12. 04. 2024. 14:27 7

Predlog opozicije koji bi mogao da zaustavi "fantome"

Opozicija okupljena oko koalicije "Srbija protiv nasilja" poslala je predloge predsednici parlamenta Ani Brnabić vezane za preporuke ODIHR-a i između ostalog zatražila da ukoliko glasači/birači promene prebivalište u narednih 12 meseci, nakon toga treba da ostanu upisani u biračkom spisku na mestu na kom su živeli pre promene prebivališta. Time bi se sprečila situacija da fantomski birači pred izbore promene prebivalište i glasaju u gradu u kojem vlastima nedostaje podrška za pobedu.

U tački 4 predloga koji je dostavljen predsednici parlamenta Ani Brnabić, opozicija je zatražila da se u što kraćem roku usvoji formira nužan zakonski okvir za formiranje Komisije koja bi pratila reviziju i kontrolu biračkog spiska.

U skladu sa tim, opozicija je navela da je neophodno izmeniti zakone tako da se promene u evidenciji prebivališta evidentiraju u Jedinstvenom biračkom spisku nakon 12 meseci nakon promene prebivališta.

Time bi se uticalo na rešavanje problema fantomskih birača neposredno pred izbore, što je opozicija prethodno označila kao jedan od ključnih problema vezan za neregularne izbore.

Opozicija je zatražila da se obustave izborne radnje do kojih je došlo raspisivanjem izbora 3. aprila, da se pripreme neophodne izmene propisa u cilju sprovođenja preporuka ODIHR i da se dogovori jedinstven termin održavanja beogradskih izbora. Opozicija predlaže i da se u što kraćem roku izradi nužan zakonski osnov za formiranje komisije koja bi pratila birački spisak.

Podsetimo, predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila je u četvrtak, posle trećeg sastanka vlasti i dela opozicije o preporukama ODIHR-a u vezi sa izbornim uslovima, da "opozicija ima rok do danas u 12 sati da dostave predloge".

- Do sutra (petak) u 12 sati da mi dostave predlog kako dalje da radimo na primeni i preporukama ODIHR-a da se ne bismo više igrali mačke i miša. Usvojiću svaki njihov predlog, kako raditi dalje - kazala je Brnabić u obraćanju medijima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati