Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

26. 03. 2024. 14:42 7

Sprema se nova krađa izbora: Fantomski birači i u Raškoj

Grupa aktivista iz Raške navodi da su otkrili više od 2.000 fantomskih birača. Osim adresa sa brojem nula, otkrili su da je u nekim selima u kojima živi desetak ljudi, prijavljeno čak 200 birača. Oni su se obratili policiji sa zahtevom da provere te adrese. Nisu dobili odgovor, kaže reporter N1, jer im je policija rekla da "nisu nadležni da proveravaju adrese“.

Oni su se obratili policiji sa zahtevom da provere te adrese. Nisu dobili odgovor, kaže reporter N1, jer im je policija rekla da "nisu nadležni da proveravaju adrese“. Ali, 2.000 fantomskih birača na broj registrovanih birača u jednom malom mestu je previše, navodi reporter N1 i dodaje da je to alarmiralo ovu grupu građana da krene da istražuje. Otkrili su da ima mnogo adresa sa brojem nula. Ako je ovo znak da se i u ovako malim mestima sprovodi izborni inženjering, možemo da zamislimo šta se dešava u ostalim gradovima, navodi on.

Filip Ljubičić iz GG Raška Raščanima ističe da to nije fenomen za neke stambene jedinice, nego za celu opštinu.

Ali su ove stambene jedinice najplastičniji primer. Ovde se na oko može primetiti da ne postoji adresa sa brojem nula. Lamela 1, na broju nula 61 birač, na Lamelu B 44, a ovde iza nas 36 birača. Prema našim proračunima, samo na osnovu nule i nepostojećih adresa, primetili smo i šablon da se na spornim adresama ponavlja broj 149, konkretno u našoj opštini ima 4 ili 5 adresa gde imate na nuli 149 birača“, kaže Ljubičić.

Dodaje da, pored fantomskih podstanara, imaju podatak da se opštinska evidencija prebivališta i boravišta i PS Raška ne poklapaju.

- Čak ni te dve evidencije koje treba da su sinhronizovane, brojevi se ne slažu - navodi Ljubičić. 

Dodaje da su građani dobili sažete informacije, kao i link sajta Crte i Istinomera, gde su mogli da provere svoju i komšijsku adresu.

- Počeli su da nam javljaju, pa ćemo ići da proveravamo i te adrese. Mi prema poslednjem popisu imamo oko 21.500 građana, dok imamo 19.500 sa pravom glasa, što znači da mi dece i omladine jedva i da imamo - kaže Ljubičić.

Realnu sliku, dodaje on, dobijamo "tek kada ove nepostojeće birače izbrišemo sa te evidencije“.

- Javljali su se i građani da toliko brojeva u njihovoj ulici ne postoji. Na primer, neka ulica ima 70 kuća, a ima prijavljenih do 75, 76, nisu veliki brojevi. Kompletno je toliko konfuzno, da mora da zahteva intervenciju, ukazuje Ljubičić i dodaje:

- Podneli smo zahtev PS u Raški, nadležni su da to po službenoj dužnosti i provere, proglasili su se nenadležnim, uputili nas na ministarstvo i lokalnu samoupravu. Mi ne tražimo, situacija je ovde kakva je, napetosti, zbog Kopaonika, KiM, narod ovde trpi ogroman pritisak, ne tražimo da masovno idemo, da izvodimo narod na ulice, dovoljna nam je njihova saradnja u smislu davanja informacija, i pojedini zaposleni u institucijama, bez kojih bi naš rad bio nemoguć. Na nama je dalje da mi organizujemo rad što se tiče bilo kog problema - priča Ljubičić.

N1 podseća da se i ovo mesto priprema za izbore, za koje se još ne zna kada će se održati, pretpostavlja se negde u letnjem periodu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati