Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

13. 03. 2024. 17:53 2

Evroposlanik o preporukama ODIHR: Primena odmah

Evroposlanik Matjaž Nemec izjavio je ove srede da je neophodno da se odmah primene sve preporuke ODIHR o izborima u Srbiji.

- Nema odugovlačenja i izmicanja, to stoji i u Rezoluciji Evropskog parlamenta - ističe Nemec.

- Da bi se povećao kredibilitet ponovljenih izbora u Beogradu, neophodno je da se preporuke primene što ranije - rekao je Nemec u emisiji N1 Studio Live.

Podseća da beogradski izbori nisu jedini koji slede i da "nema više izgovora".

Srbija je, kako kaže, zemlja kandidat i Evropskoj uniji je stalo u kom pravcu "plovi". O tome se, dodaje, uveliko priča u Briselu.

Dolazak delegacije EP koja bi pratila sprovođenje preporuka, je, kako je rekao Nemec, nešto o čemu se razmišlja i postoji ta mogućnost, ali da ne može da potvrdi sa stoprocentnom sigurnošću.

Delegacija EP želi da poseti Beograd i Srbiju i pokaže građanima da im je stalo da demokratski procesi u Srbiji budu kredibilni, o tome se razgovara, kaže Nemec.

O ukidanju viza za građane Kosova sa srpskim pasošima

Odbor Evropskog parlamenta trebalo bi 8. aprila da razmatra izveštaj Nemeca koji je izvestilac za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima.

- Srbi koji žive na Kosovu i imaju posebne pasoše našli su se u situaciji koja je diskriminatorna - kaže Nemec i navodi da bi idealna situacija bila da u budućnosti ne bude potrebe za izdavanje, kako je naveo, "ovih posebnih pasoša".

- Do tada treba da radimo. Niko ne treba da bude diskriminisan u toj situaciji. Zbog toga potrebno naći rešenje - ističe sagovornik N1.

Ističe da ne može da podrži da ljudi koji su isključeni iz liberalizacije viznog režima, plaćaju cenu nedostatka rešenja koja su u rukama političara.

- Potrebno da se svi tretiraju jednako. Potrebno da se ta odluka donese što pre. Evropska komisija je pripremila predlog sad je na parlamentu, između stranaka da se dogovore oko predloga i podrške. Ako će biti podrške, videćemo da li možemo završiti sa tim pitanjem do kraja meseca - naveo je on.

Istakao je da ne podržava jednostrane poteze bilo koje strane, a koji potkopavaju dijalog.

- Bitno je da dođemo do normalizacije koja je potrebna i politička volja je tu na prvom mestu - kazao je Nemec.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati