Izbori 2024

D. Ljutić

16. 03. 2024. 18:23 6

Izbori, izbori, kupite izbore!

Izborni proces u Srbiji postao je deo sistema vladavine “moćne mašine SNS-a”. U tom periodu, otvoreno je novo radno mesto za zanimanje koje obezbeđuje sigurne glasove, ucenjuje ljude, upravlja institucijama, donosi zakone, kontroliše medije, tuži i sudi, štiti i tuče, raspisuje tendere, sklapa ugovore, a sve zbog krajnjeg cilja da se izbori moraju dobiti po svaku cenu. Negde, kao u slučaju Male Krsne za dve crvene hiljadarke. Zna i vlast šta treba glasačima pa se trudi da ih uhvati dok su još mali. Neke već u obdaništu i osnovnoj školi. Samo, ovde i deca znaju, da od nepoznatih i sumnjivih ljudi ne treba ništa uzimati.

I dalje će važiti ista priča kao pred vanredne izbore 17. decembra - naprednjaci u Beogradu ne mogu da dobiju, ali ne smeju da izgube. Nemoj da se neko ponadao da će novi biti fer i korektni. Žitelji srpske prestonice će ponovo da glasaju, ali ne na ponovljenim, već na "novim“ izborima, navela je tehnička premijerka Ana Brnabić. Merilo se panično u naprednjačkom kriznom štabu, merilo se i sabiralo na kineskoj pokretnoj tabli, šta je manja šteta.

Predstavnici parlamentarne opozicije, koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) i NADA, zatražili su od vlasti hitan početak razgovora u vezi sa poboljšanjem izbornih uslova i normalizacijom stanja u društvu.

Međutim, ma šta im obećavali, sigurno je da naprednjaci imaju šemu kako da izbore našteluju u svoju korist. Jer valja u Beogradu obrnuti i podeliti 17 milijardi ekspovskih evra, što je suma koju je nagovestio Aleksandar Vučić. To nisu stvari sa kojima bi se igralo na nekim tamo demokratskim izborima. A SNS nije stranka koja voli da priznaje poraze. Oni se, kao što znamo, bore i na nivou mesne zajednice da izbegnu takve situacije. Zna i vlast šta treba glasačima pa se trudi da ih uhvati dok su još mali.

Direktna kupovina glasova, pak, treba barem da postane nešto o čemu će se pričati ne kao o pojavi i nepravilnosti, ili pitanju slobodne volje i morala, već kao o teškom krivičnom delu. Uz deljenje para i druge beneficije ide ukidanje bilo kakvog slobodnog razmišljanja. Vlast zauzvrat od naroda traži samo tišinu. Ne mora ni red, ne mora ni rad, ni da deca budu vaspitana, dobri đaci, da ne vređaju i ne zlostavljaju svoje nastavnike, ali mora tišina da bi vladar mogao slobodno da funkcioniše i da ne nailazi na kritike.

Niko i ne vodi računa o tome koliko će sve to na kraju da nas košta. Za mandata Vučićeve vlasti javni dug je porastao sa oko 15 na 35 milijardi evra. Većina građana je zbog stalne priče SNS-ovaca uverena da je bivša vlast dovela Srbiju do ivice bankrota. Međutim, kada je ona odlazila, dug je bio 15 milijardi, dok je danas 35 milijardi evra sa evidentnom tendencijom da će dostići i 40 milijardi.

Nažalost, ako se veliki broj članova jedne zajednice vodi kratkoročnim minimalnim materijalnim interesima i uopšte ne razmišlja o posledicama, kakva je budućnost te zajednice ili države?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati