Izbori 2024

Direktno.rs

11. 03. 2024. 21:34 5

Stefanović: Tri primarne stvari za fer i demokratske izbore

Nije nama bitan datum, spekulacija o datumu je jedna udica režima da mi sada pričamo o tome da li ćemo drugog juna izbore ili ranije, suština je u tome da li ćemo mi imati uslove za slobodne i demokratske izbore - izjavio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović tokom gostovanja na Blic TV, čiju izjavu prenosimo u celosti.

- Primarne su tri stvari, jedna je birački spisak, detaljno čišćenje, kontrola ljudi koji su od 2022. naseljeni, kroz komisiju koja bi to radila, druga je otvaranje RTS-a za drugačije mišljenje u proporciji koja bi bila određena na osnovu parlamentarnog predstavljanja i treća je zaustavljanja pritiska na birače u javnim preduzećima, javnom sektoru, a bogami sada i u privatnim kompanijama - naveo je Stefanović.

Stefanović je rekao da ga odluka predsednika da se izbori održe 2. juna nije iznenadila i da je i njemu jasno da je to proizvod pritiska građana, pritiska opozicije, ali i međunarodnog faktora.

Stefanović je podsetio da nije problem nastao samo u gradu Beogradu i ne zato što neko ima ili nema većinu, već je nastao što je dokazano, dokumentovano, potvrđeno od strane međunarodnih i domaćih posmatrača ali i opozicionih stranaka da je ovaj režim pokrao izbore.

- To vlast neće nikada priznati, kao što sam siguran da neće primeniti preporuke OEBS/ODIHR misije koje su potvrdile ono što je rekao i Evropski parlament i misija Saveta Evrope i drugi domaći posmatrači. Međutim, oni će biti naterani na to. To se ne radi da bi opozicija bolje prošla na izborima, a vlast lošije več da bismo mi u Srbiji najzad po Ustavu i po zakonima ove zemlje imali slobodne i demokratske izbore gde će građani birati onog koga žele - istakao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je Pribeov izveštaj koji je važio i za Severnu Makedoniju trajno rešenje za ovu situaciju.

- To bi omogućilo trajnu kontrolu predizbornog procesa, a to znači da u Sevrenoj Makedoniji, a što mi želimo da napravimo u Srbiji, za bilo koje izbore u budućnosti, momentom raspisivanja automatski opozicija daje dva ministra u tehničku Vladu, jedan za ministra policije, jedan za ministra državne uprave i lokalne samouprave da bi se onemogućila kupovina glasova, menjanje biračkog spiska - zaključio je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati