Izbori 2024

Direktno.rs

11. 03. 2024. 12:20 34

"Srbija protiv nasilja" traži prelaznu vladu u kojoj bi opozicija imala najmanje dva ministra

Koalicija "Srbija protiv nasilja" spremila je detaljan dokument koji se naslanja na predloge ProGlasa i civilnog sektora - rekao je poslanik Zeleno levog fronta Radomira Lazovića na konferenciji u holu Narodne Skupštine.

Zatražio je da Skupština formira posebnu Komisiju za organizovanje izbora, u kojoj bi bili i predstavnici vlasti, opozicije i civilnog sektora, sa nadzornim i izvršnim ovlašćenjima. Dugoročno predlažu izmenu zakona, po uzoru na Severnu Makedoniju, i formiranje prelazne vlade u kojoj bi opozicija dala najmanje dva ministra - unutrašnjih poslova i lokalne samouprave.

- Mora se regulisati birački spisak i pre raspisivanja narednih izbora rešiti ovo pitanje, odnosno omogućiti timu međunarodnih i domaćih predstavnika koje bi imenovala opozicija uvid u birački spisak - rekao je Lazović.

Lazović je izneo detalje kako treba da izgleda priprema narednih izbora:

1. Narodna skupština mora da formira posebno telo, komisiju za kontrolu izbora u kojoj će naći mesta opozicija, organizacije civilnog društva i predstavnici vlasti. Ta komisija mora imati nadzorna i izvršna ovlašćenja i ona je samo privremeno rešenje. „Dugoročno, predložićemo izmene zakona, da imamo prelaznu vladu, po uzoru na Severnu Makedoniju, gde će opozicija od raspisivanja da održavanja izbora dati najmanje najmanje dva ministra i to za lokalnu samoupravu i MUP.

2. Mora se regulisati birački spisak i pre raspisivanja narednih izbora rešiti ovo pitanje, odnosno omogućiti timu domaćih i međunarodnih stručnjaka koje bi imenovala opozicija kontrolu biračkog spiska.

3. Mora se započeti kompletna revizija biračkog spiska prema metodologiji koju je razvila Crta.

4. Na lokalnim izborima mogu glasati samo oni koji imaju prijavljeno prebivalište u opštini i gradu najmanje 6 meseci.

5. Što se medija tiče, u Skupštini da se usvoji obavezujuće upustvo za uvođenje novih programa, za zabranu govora mržnje, širenja laži i unapređenje samoregulacije i pojačani spoljni nadzor, koje će sastaviti nezavisna medijska komisija, a usvojiti skupština.

- Prema našem prethodnom zahtevu koji smo poslali RTS-u u informativnom programu mora doći do predstavljanja relevantnih političkih grupacija, poštujući proporcionalnu zastupljenost svih parlamentarnih grupa. Mora se smeniti REM, izabrati novi upravni odbor i generlani direktor RTS-a i uraditi sprovođenje konkursa za novog glavnog urednika - rekao je Lazović.

- Do izbora novih članova REM-a nezavisna komisija ima pravo i obavezu da prekontroliše sve povrede koje do sad REM nije radio, pa i one koje bi vodile oduzimanju dozvole medijima koji koriste nacionalne frekvencije - dodao je poslanik Zeleno levog fronta.

6. Zahtevamo ukidanje mogućnosti da nosilac liste bude lice koje nije kandidat na listi

- Kako bi se omogućile ove i druge mere navedene u ovom dokumentu neophodno je da narodna skupština donese leks specijalis sa privrmenim važenjem koji bi obuhvatio sve ove mere - rekao je Lazović i dodao da Skupština treba da usvoji izveštaj o nalazima ODIHR-a i da vlada obezbedi sprovođenje svih zahteva navedenih u ovom dokumentu i da ako dođe do misije EP ona može uzeti puno učešče u kontroli njihovog sprovođenja.

Predsednik NPS Miroslav Aleksić rekao je da je dobro što je vlast odustala od novog izbornog nasilja sa namerom da izbore održi 28.aprila.

- Sada treba da se definišu novi izbori za učešće na njima i to zahtevamo od vlasti. Nije suština o licitiranju datumima izbora, već je suština pod kojim uslovima će biti. Izveštaj ODIHR-a jasno je definisano manjkavosti sistema, a sada je vreme da se primeni sve to. Predviđena je mešovita komisija koj bi činili vlast i opozicija. Što pre krenemo sa ovim, to ćemo pre dobiti datum za održavanje izbora - naveo je Aleksić.

Lazović se posle ponovo obratio i rekao da se ne može licitirati sa datumima.

- Nemojte da nas dovedete u situaciju da licitiramo sa datumom izbora. Molim vas, kako građani ne bi bilo dovođeni u neku zabludu molim vas da objasnite građanima kakva vrsta krađe se desila (obratio se RTS-u prim.aut)… Koncept koji smo predložili postoji u Severnoj Makedoniji, tražićemo kao dugoročno rešenje da se od datuma raspisivanja izbore dođe do formiranja dela prelazne vlade, a koje će predložiti opozicija kako bismo mogli da znamo da su izbori protekli u fer uslovima - dodao je Lazović.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić najavio je u nedelju nakon obraćanja Vučića da je održavanje izbora u Beogradu 2. juna „rezultat pritiska građana koji više ne pristaju na krađu i manipulacije“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 34

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati