Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

10. 03. 2024. 13:03 44

Vučić u dva dana različito o izborima u Beogradu

Aleksandar Vučić izjavio je da će večeras održati sastanak sa liderima stranaka vladajuće koalicije na kojem će se razgovarati o sastavu nove Vlade Srbije, ali i o predstojećim lokalnim izborima. On je u selu Pambukovica kod Uba rekao da postoji više datuma kada mogu biti raspisani lokalni izbori u Beogradu, ali da je za njega "najlogičnija opcija da se ide odmah na izbore".

- Večeras ćemo na sastanku razmotriti sve opcije o lokalnim izborima i obavestiti javnost o odlukama, ima više datuma, zakonski može i do 2. juna, ali za mene je najlogičnija opcija da se na izbore ide što pre - rekao je Vučić i dodao:

- Večeras ćemo donositi odluke, da vidimo kako i šta oko svih izbora, da tu priču završimo, da narod više ne zamaramo glupostima. Važno je da što pre završimo sve izborne cikluse. U pitanju su svi mogući izbori i sve moguće koalicije, a kao predsednik sam pozvao na konsultacije oko formiranja vlade - kazao je Vučić.

Rekao je da je u obraćanju juče načinio grešku, kada je govorio o raspisivanju lokalnih izbora u Beogradu, i sada je naveo da zakon propisuje da lokalni izbori moraju biti raspisani u roku od mesec dana od poslednjeg dana kada je rok za formiranje gradske skupštine nakon izbora, što je bio 3. mart.

- Potpuno je normalno da ako predsednik Skupštine Srbije bude izabran u ponedeljak (11. mart) da u utorak, sredu raspiše nove izbore, da se to ne bi odugovlačilo - kazao je Vučić.

Dodao je da postoji mnogo opcija i da će biti sve sagledane, ali da „ne razume smisao odugovlačenja za 26. maj ili 2. jun“ za održavanje lokalnih izbora u Beogradu.

Podsećamo, Vučić je u subotu izjavom da beogradski izbori mogu da budu održani 28. aprila ili 5. maja, obmanuo javnost, poručujući da je jedino 28. april alternativa izlasku na birališta na dan kada pravoslavni vernici proslavljaju najveći hrišćanski praznik.

To što će predsednik Skupštine Srbije (najverovatnije) biti izabran na sednici parlamenta zakazanoj za 11. mart apsolutno ne znači da novi gradski izbori moraju biti raspisani tog dana. Niti dan ili dva nakon toga.

Budući da je rok za konstituisanje Skupštine Beograda istekao 3. marta, predsednik Narodne skupštine mora da raspiše nove izbore za gradsku skupštinu u roku od mesec dana od dana kad je trebalo konstituisati skupštinu. Dakle, bilo kog dana u periodu od 4. marta do 3. aprila. Samim tim, krajnji rok za održavanje beogradskih izbora nije ni 5. maj ni 12. maj, već 2. jun.

Jedino što u jučerašnjoj Vučićevoj izjavi nije sporno, uz datum kada se proslavlja Vaskrs, jeste činjenica da novi beogradski izbori ne mogu biti raspisani pre nego što bude izabran predsednik Skupštine Srbije, koji je jedini ovlašćen da raspiše izbore za odbornike gradskog parlamenta.

Lokalni izbori trebalo bi da se održe u više od 40 gradova i opština, uključujući ponovljene u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 44

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati