Izbori 2024

[ Izvor: N1 ]

08. 03. 2024. 20:48 3

"Srbija protiv nasilja" pisala EK: Vreme za poboljšanje izbornih uslova ističe

Lideri Koalicije "Srbija protiv nasilja" pozvali su Evropsku komisiju da intenzivira svoj angažman na poboljšanju izbornih uslova u Srbiji uoči narednih izbora i upozorili da vreme za akciju ističe.

U pismu poslatom predsednici Evropske Komsije Ursuli fon der Lajen, potpredsedniku EU Komisije Žozepu Borelju, Komesaru za susedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju i drugim članovima Evropske komisije, kao i specijalnim predstavnicima Francuske i Nemačke za Zapadni Balkan Reneu Trokazu i Manuelu Zaracinu, oni su izrazili ozbiljne sumnje da je Vlada Srbije voljna da napravi bilo kakva smislena poboljašnja i hitno primeni odredbe iz Rezolucije Evropskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon izbora i konačnog Izveštaja posmatračke misije ODIHR-a o izborima 2023. godine.

- Želimo da vam skrenemo pažnju da je vladajuća stranka najavila da namerava da nove izbore u Beogradu održi do kraja aprila, iako je zakonski moguće da budu održani do početka juna. Na taj način Vlada namerno skraćuje vreme za primenu preporuka ODIHR-a i njihovo stupanje na snagu - navodi se u pismu Evropskoj komisiji u koje je N1 imao uvid.

Radna grupa - isključivo predstavnici državne administracije

U pismu lideri koalicije "Srbija protiv nasilja" upozoravaju da Radnu grupu Vlade Republike Srbije za primenu preporuka ODIHR-a čine isključivo predstavnici državne administracije i traže od Evropske komisije da, pre pružanja političke podrške za primenu preporuka ODIHR-a, obezbedi njenu inkluzivnost uključivanjem u nju predstavnika civilnog društva, Evropske unije i opozicije Srbije.

- Učešće drugih aktera neophodno je za svaki ozbiljniji iskorak na tom polju - naveli su oni.

"Ko je menjao podatke u biračkom spisku?"

U pismu se ističe da je revizija Jedinstvenog biračkog spiska apsolutni prioritet pre održavanja bilo kojih izbora, a posebno beogradskih i lokalnih.

- Stoga pozivamo EU da hitno organizuje nezavisnu stručnu istragu koja će izvršiti uvid u bazu podataka elektronskog biračkog spiska i proveriti ko je nakon 3. aprila 2022. godine pristupao toj bazi i menjao podatke - navodi se u pismu "Srbije protiv nasilja" upućenom članovima Evropske komisije.

Osim toga, predlažu da se u okviru tih aktivnosti izvrši i nadzor nad biračkim spiskom tokom narednih izbora i objave zakonski dostupni podaci o broju birača i promene u evidenciji prebivališta.

Poziv na misiju Evropske komisije

Lideri koalicije "Srbija protiv nasilja" u pismu su naveli i da veruju da bi Evropska komisija trebalo da pošalje misiju stručnjaka u Srbiju, po ugledu na "Pribeove izveštaje", kako je to predložio Evropski paralament u februarskoj Rezoluciji.

- Cilj misije bio bi da izvrši procenu i predloži rešenja za sistemska pitanja vladavine prava u Srbiji, sa posebnom pažnjom na nepravilnosti na parlamentarnim, pokrajinskim i opštinskim izborima, uključujući i one u vezi sa organizovanom migracijom birača na lokalnom nivou koje nisu obuhvaćene izveštajima ODIHR-a, kao i na razvoj situacije nakon izbora, kako bi se stvorili preduslovi za dijalog koji je neophodan za vraćanje poverenja javnosti u institucije i izbore - navodi se u pismu.

"Pre novih izbora - raspustiti Savet REM"

Predstavnici stranaka i pokreta koji čine koaliciju "Srbija protiv nasilja" posebno su naglasili da je pre novih izbora u Beogradu neophodno raspustiti Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i imenovati novi u skladu sa ranije utvrđenim procedurama, izabrati nov Upravni odbor i generalnog direktora RTS i raspisati konkurs za novi Urednički kolegijum RTS, kao i da se obezbedi da u izveštajima i vestima javnog servisa aktivnosti političkih partija budu zastupljene proporcionalno njihovoj snazi u Republičkoj Skupštini.

Oni su članovima Evropske komisije poručili da su posvećeni negovanju demokratskih vrednosti, zaštiti osnovnih prava građana i istinskom približavanju Srbije Evropskoj Uniji, ali su ukazali da je za postizanje tih ciljeva potrebna trenutna akcija kako bi aktuelni problemi koje su izazvale vladajuće stranke bili rešeni.

- Čvrsto verujemo u posvećenost Evropske komisije podržavanju demokratskih vrednosti i vladavine prava u Srbiji i radujemo se vašoj brzoj akciji po ovom hitnom pitanju, kao i vašoj stalnoj podršci i saradnji u našem zajedničkom traganju za demokratskom, prosperitetnom i evropskom budućnošću naše zemlje - navodi se u pismu proevropske opozicije Srbije upućenom Koledžu komesara Evropske komisije.

Pismo su potpisali Zoran Lutovac (Demokratska stranka), Aleksandar Jovanović (Ekološki ustanak), Biljana Đorđević i Radomir Lazović (Zeleno-levi front), Pavle Grbović (Pokret slobodnih građana), Miloš Parandilović (Novo lice Srbije), Dragan Đilas (Stranka slobode i pravde), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zdravko Ponoš (SRCE) i Nebojša Zelenović i Biljana Stojković (Zajedno).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati