Izbori 2024

Direktno.rs

01. 03. 2024. 20:29 11

"Izbori nisu bili ni fer ni slobodni, tako ne funkcioniše demokratija"

Izveštaj ODIHR-a je u potpunosti potvrdio ogromne nepravilnosti i organizovano sređivanje biračkog spiska, kao i seljenje fantomskih birača na poslednjim izborima u Srbiji. Izbori nisu bili ni fer ni slobodni. Ovako ne funkcioniše demokratija, gospodine Vučiću! - napisao je Mihael Rot, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga, na društvenoj mreži X.

On je, to napisao uz raniju objavu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, koje je navelo da je izveštaj ODIHR jasan i da sada treba u potpunosti primeniti sve preporuke.

- Konačni izveštaj ODIHR je jasan: Na nedavnim parlamentarnim izborima u Srbiji primećen je nedostatak jednakih uslova, kao i nepravedni uslovi za kandidate. Sada je ključno u potpunosti primeniti sve preporuke. ODIHR je spreman da pomogne - objavilo je nemačko ministarstvo na mreži X.

U konačnom izveštaju ODIHR, koji je objavljen 27. februara, ističe se da je neophodno pokrenuti zakonodavne promene pre sledećih izbora kroz inkluzivni konsultativni proces izgrađen na širokom političkom konsenzusu.

Ukazuje se da su posmatrači primetili česte gužve i proceduralne nedoslednosti na izborni dan, ističući potrebu za adekvatnom obukom.

Primećeni su i, kako se navodi, slučajevi ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova i ubacivanje glasačkih listića u kutije. Dodaje se da su mere za obezbeđivanje tajnosti glasanja bile nedovoljne, što je u suprotnosti sa prethodnim preporukama ODIHR.

Posmatrači su primetili i brojne primere grupnog glasanja, slučajeve neprimerenog uticaja i neovlašćenog praćenja glasača, kao i fotografisanje listića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati