Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

01. 03. 2024. 18:27 11

"Preporuke ODIHR da se primene odmah, a ne za četiri godine": Tepić o saopštenju Kvinte

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da su ambasade zemalja Kvinte od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić jasno tražile da se preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) usvoje pre predstojećih lokalnih izbora u Srbiji, koji bi trebalo da budu održani na proleće.

 - Dakle ne za četiri godine, kako to Ana razume. I ne do "Ekspo 2027", kako se zaneo najbolji student prava. Nego odmah - napisala je Tepić na društvenoj mreži Iks.

Podsetimo, ambasade Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD) u Beogradu danas su u zajedničkom saopštenju pozdravile to što je predsednik Aleksandar Vučič prihvatio da Srbija sprovede preporuke ODIHR-a i poručile da očekuju da će Vlada Srbije tražiti pomoć te evropske organizacije da se obezbedi efikasna primena njenih preporuka pre predstojećih prolećnih izbora.

Misija ODIHR-a koja je posmatrala parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, objavila je u sredu Konačan izveštaj u kojem se konstatuje da izborni uslovi nisu bili jednaki za sve zbog učešća predsednika u kampanji i prednosti vladajuće stranke, ali da su izbori tehnički dobro sprovedeni.

U izveštaju je ocenjeno da su osnovne slobode u kampanji generalno poštovane, ali je bila obeležena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa.

ODIHR je dao 25 preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Američki Stejt department juče je pozvao Srbiju da "bez odlaganja" primeni preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iznete u njenom Konačnom izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji i pozdravio izraženu spremnost Vlade Srbije da počne da radi sa OEBS-om na primeni preporuka ODIHR-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati