Izbori 2024

Direktno.rs

27. 02. 2024. 14:19 21

Da li je Čedomir Jovanović vratio u budžet 216.700 evra zbog debakla na izborima?

Iako je na parlamentarnim izborima u decembru 2023. u celoj Srbiji osvojio 9.243 glasa, što je u proseku oko 1 glas po biračkom mestu ili 0,24% u odnosu na broj glasalih, Čedomir Jovanović je i dalje rado viđen gost na režimskim televizijama i nastavlja da radi ono za šta je godinama zadužen - veliča Aleksandra Vučića i napada proevropsku opoziciju.

Međutim, javnost u Srbiji ostala je uskraćena za informaciju Ministarstva finansija da li je Čedomir Jovanović ispunio svoju zakonsku obavezu, odnosno da li je u budžet Republike Srbije vratio 216.700 evra jer je njegova lista "Čedomir Jovanović - Moramo drugačije" imala manje od jedan odsto glasova, što je budžetski cenzus.

U skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, Ministarstvo finansija je na račun sedam izbornih lista koje su položile izborno jemstvo 6. decembra isplatilo po 25.394.444 dinara ili 216.700 evra.

Da ne bi vraćale taj novac, svaka od sedam lista je morala da pređe budžetski cenzus od jedan odsto glasova za većinske liste, odnosno 0,2 odsto za manjinske.

Pošto od pomenutih jedino lista Jovanovića nije prešla "budžetski cenzus", odnosno osvojila je 0,24 odsto glasova, taj novac morala je da vrati u budžet u roku od 30 dana od dana donošenja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora.

Nadležni organi imaju obavezu da obaveste građane da li je u budžet vraćen njihov novac koji je Čedomir Jovanović trošio u izbornoj kampanji koja se svodila na emitovanje šokantnih video priloga snimljenih mobilnim telefonom, i to samo na društvenim mrežama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati