Izbori 2024

Direktno.rs

17. 01. 2024. 21:14 2

Socijaldemokrate zahtevaju istragu zbog izborne krađe

Danas Evropski parlament raspravlja o teškoj situaciji u Srbiji nakon izbora koji su obeleženi ozbiljnim optužbama za izbornu prevaru. Socijaldemokrate su zatražili ovo razmatranje kako bi pozvali na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti i podržali hiljade Srba koji izlaze na ulice tražeći pravdu, demokratiju i evropsku budućnost.

Andreas Šider, poslanik Socijaldemokrata i član izborne misije Evropskog parlamenta, izjavio je:

- Dugogodišnji predsednik Aleksandar Vučić i njegova vladajuća stranka SNS trebalo bi konačno da stupe u kontakt s ljudima koji izlaze na ulice u znak protesta, umesto da deluju protiv njihovih interesa i napadaju međunarodne posmatrače. Trebalo bi da se bez oklevanja uhvate u koštac s prijavljenim izbornim nepravilnostima, zaustave kampanju dezinformacija i suzdrže od lažnih optužbi - naveo je Šider.

- Kupovina glasova i krađa, dovođenje birača autobusima u Beograd, govor mržnje u kampanji, uznemiravanje novinara i civilnog društva, pristrasni mediji, zloupotreba administrativnih resursa, moguće rusko ili drugo strano maligno mešanje i manipulacija - to su izuzetno zabrinjavajući izveštaji o izbornoj prevari koji zahtevaju nezavisnu istragu. Nema sumnje da politička kriza u Srbiji, kandidatu za članstvo u EU, zahteva našu potpunu pažnju - kazao je Šider.

Tonino Pikula, portparol Socijaldemokrata za spoljne poslove, smatra da su izbori u Srbiji bili nepravedni.

- 361 međunarodni posmatrač iz 45 zemalja ocenio je da su nedavni izbori u Srbiji bili nepravedni, sa brojnim kršenjima demokratskih principa i izbornih pravila. Ovo su bili treći parlamentarni izbori u tri i po godine. Sve to vodi zaključku da se u Srbiji izbori koriste kao sredstvo stvaranja vanrednog stanja i očuvanja autokratske vlasti predsednika - dodao je Pikula.

- Ovo nije samo rasprava o poslednjim izborima u Srbiji, već i o odnosu EU prema Srbiji i celokupnom Zapadnom Balkanu, jer stabilnost Vučićevog režima odražava nestabilnost drugih zemalja u regionu, naime Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova. Takođe treba napomenuti da u Srbiji raste polarizacija prema EU, dok podrška Rusiji Putina ostaje visoka - nastavlja Pikula.

- Iz svih ovih razloga ponovno potvrđujemo naše snažno uverenje da bi EU trebalo da prekine svoju politiku popuštanja prema Vučiću i osigura da Srbija, kao najveća zemlja u regionu, u potpunosti preuzme odgovornost za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu - zaključuje Tonino Pikula, portparol Socijaldemokrata za spoljne poslove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati