Izbori 2024

Direktno.rs

08. 01. 2024. 11:21 9

Kapilarni glasovi: Sistematska zloupotreba u radnom sektoru

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg političkog uticaja na radnike, manifestovanog kroz sistem "kapilarnih glasova" koji je razvijen i implementiran od strane Srpske napredne stranke (SNS) od 2012. godine.

Ovaj sistem, koji nije prepoznat u standardnim terminologijama lingvistike, medicine, ili bilo koje druge discipline, zapravo je politički žargon i taktika koja se koristi za obezbeđivanje sigurnih političkih glasova kroz sistematski pritisak, ucene, i obaveze postavljene na zaposlene ne samo u državnim i javnim, već i u privatnim preduzećima.

Poreklo ovog problema seže u vreme globalne ekonomske krize iz 2008. godine, poznate kao "Velika recesija", koja je imala dalekosežne posledice na svetsku ekonomiju. Srbija, kao zemlja u tranziciji sa uništenom privredom, nije ostala pošteđena. U tom kontekstu, SNS je iskoristila situaciju, obećavajući građanima bolji život i veći ekonomski standard, te na taj način osigurala podršku kroz "kapilarne glasove".

Sistem kapilarnih glasova funkcioniše na način da se zaposleni na određeno vreme, pod sistematskim pritiskom, koriste za obezbeđivanje političkih glasova za SNS. Zakonski propisi dozvoljavaju sklapanje ugovora na određeno vreme samo u opravdanim slučajevima, ali praksa pokazuje čestu zloupotrebu ovih propisa. Zaposleni se drže u stanju nesigurnosti kroz produžavanje takvih ugovora, a manipulacija se ogleda u namernim prekidima u radnom odnosu, što stvara konstantan pritisak i nesigurnost posla.

U saopštenju se posebno ističu primeri radnika koji su se usudili da progovore o ovoj praksi i koji su zbog toga suočeni s represijom. Jedan od takvih primera je Vladica Tomašević, radnik i sindikalni lider u kompaniji "Trajal" iz Kruševca, koji je dobio otkaz nakon što je javno izneo spiskove podrške Aleksandru Vučiću, na koje su zaposleni bili primorani da se potpišu. Otkaze njemu i delu odbora sindikata Sloga „Trajala" naložio je generalni direktor Miloš Nenezić, koji je u isto vreme bio direktor državne firme i predsednik "Unije poslodavaca Srbije", što je i danas. Nenezić je, visoko pozicioniran na izbornoj listi vladajuće SNS u Kruševcu, odmah iza Bratislava Gašića, funkcionera SNS, bivšeg ministra Vojske Srbije, direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) i sadašnjeg ministra policije u tehničkom mandatu.

Drugi primer je radnik Bogosav Nešović iz "Gradske Čistoće Beograd", koji je dobio nezakoniti otkaz nakon što je prestao sa učestvovanjem u nezakonitim aktivnostima prikupljanja kapilarnih glasova za SNS i prešao u sindikat "Sloga" kao bi javno progovorio kao uzbunjivač. Nešović je nakon toga, žargonski rečeno, provučen kroz "tabloidno blato", pripisane su mu neistinite afere, krađe, falsifikati i slično.

U saopštenju se takođe navodi da zloupotreba radnika nije ograničena samo na velike sisteme kao što su EPS, Telekom, Pošta, već se proširila i na uslužne firme i manje razvijene okruge. Posebno se ističe da su čak i zdravstveni radnici bili primorani da obezbeđuju glasove za SNS pod pretnjom gubitka posla.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" upozoravaju da ova sistematska zloupotreba ne samo da zloupotrebljava radnike i njihove porodice, već i ozbiljno dovodi u pitanje svaku dalju regularnost izbornog procesa u Srbiji. Zato se pozivaju na hitno preduzimanje mera kako bi se zaustavila ova praksa.

Nedavno, Vlada Srbije donela je odluku o produžetku ograničenja zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2026. godine. Ovo je u direktnoj suprotnosti s prethodnim obećanjima da će ograničenje biti ukinuto do kraja 2023. godine. Sindikati "Sloga" interpretiraju ovu odluku kao nastavak politike zloupotrebe radnika u cilju skupljanja kapilarnih glasova za SNS, posebno u kontekstu mogućih ponovljenih izbora, uključujući i lokalne izbore na proleće.

Sindikat naglašava da je ova praksa postala široko rasprostranjena i da ne pošteđuje ni radnike u stranim kompanijama, naročito u manje razvijenim i siromašnijim okruzima, gde se često dodeljuju subvencije od strane države. Radnici u ovim okruzima zapošljavaju se po principima političke pripadnosti SNS-u, što dodatno produbljuje problem.

Sindikat "Sloga" ističe da je hitno potrebno reagovanje nadležnih institucija kako bi se suzbila ova praksa i zaštitila prava radnika. Međutim, u zemlji gde su institucije pod apsolutnom kontrolom vlasti, tužbe i krivične prijave često ostaju bez odgovora, ostavljajući radnike bez adekvatne zaštite.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" apeluju na međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na ovaj problem i pruži podršku u borbi protiv korupcije i zloupotrebe u Srbiji. Oni naglašavaju da je neophodno zaštititi integritet izbornog procesa i osigurati da svaki glas na izborima bude iskaz slobodne volje građana, a ne rezultat pritisaka i ucena.

U zaključku, saopštenje sindikata "Sloga" jasno ukazuje na duboku zabrinutost zbog sistematske zloupotrebe kapilarnih glasova i poziva na hitne mere kako bi se zaštitili radnici i očuvala demokratija u Srbiji. Ovaj problem, koji se širi i u privatni sektor, predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo za radnička prava, već i za osnovne demokratske vrednosti u zemlji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati