Izbori 2024

D. Ljutić

14. 12. 2023. 18:13 6

LEKARI ADUTI SNS-A ZA IZBORE A Srbiju svakog dana napusti 5 zdravstvenih radnika

Vizija srpskog zdravstva ministarke Danice Grujičić stvarna je koliko i zlatno doba Aleksandra Vučića. Njena je "moralna obaveza“, kako kaže, da narodu predoči "da je Srbija u poslednjih 10 godina uložila u zdravstvo više nego ikada pre". Prema nalazima Eurostata, "državno zdravstvo u Srbiji raspolaže sa upola manje CT skenera, Gama kamera i jedinica za radio terapiju i čak tri, četiri puta manje PET skenera, magnetnih rezonanci i jedinica za angiografiju“ u odnosu na zemlje centralno-istočne Evrope (poredio se broj opreme na 100.000 stanovnika).

Prepune čekaonice, liste čekanja, traženje veze ili, alternativno i ko može da priušti - plaćanje za pregled odnosno lečenje kod privatnika.To je ilustracija realnog stanja u zdravstvenom sistemu Srbije, sa kojim se njeni građani suočavaju gotovo svaki put kada im zatreba neka zdravstvena usluga. Izveštaj o oblicima, uzrocima i rizicima korupcije u sistemu zdravstva koji je Agencija za borbu protiv korupcije objavila još 2012. jasno ukazuje na sistemske probleme, odnosno preporuke za njihovo unapređenje.

Posebno zanimljiv odeljak ovog izveštaja čine uzroci korupcije. Kao glavne stavke navode se netransparentnost u donošenju zakona i odluka, te loše upravljanje ustanovama zbog partijskog zapošljavanja, tako da se na mesto direktora ne biraju najbolji već lojalni. Sve nam govori da stvari ni danas nisu drugačije. 

Prethodnih dana veliku pažnju javnosti izazvala je izjava Raše Nedeljkova, programskog direktora CRTE, o raznim vrstama pritisaka koje prijavljuju građani.

- Pojedini ljudi su primorani da zbog svoje egzistencije prođu kroz jedan vrtlog pakla, naročito oni koji ne mogu da se odbrane. Bilo je i mnogo deprimirajućih primera za nas kao obične građane, poput jedne žene koja je onkološki pacijent, a koja je morala da potpiše pristupnicu za stranku da bi bila pomerena nekoliko mesta na listama za čekanje - naveo je Nedeljkov.

Na listi Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić  - Beograd ne sme da stane" za izbore u Beogradu nalaze se mnoge javne ličnosti i poznati stručnjaci, među kojima su i prof. dr Jelena Drulović, neurolog, prof. dr Svetlana Vujović, endokrinolog, kao i prof. dr Arsen Ristić, kardiolog. Dakle, lekari su aduti SNS-a u Beogradu. Tu je i Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Prisutna je u medijima i ne propušta priliku da istakne zdravstvene uspehe naprednjačkog režima.

Ali, situacija je sasvim drugačija. Tako je Srbija u 2015. godini imala veću smrtnost od raka dojke nego bilo koja druga evropska zemlja, a bila je na drugom mestu po smrtnosti od raka grlića materice i na petom po smrtnosti od raka debelog creva. 

Vizija srpskog zdravstva ministarke Grujičić stvarna je koliko i Vučićevo zlatno doba. Njena je "moralna obaveza“, kako kaže, da narodu predoči "da je Srbija u poslednjih 10 godina uložila u zdravstvo više nego ikada pre". Međutim, prema nalazima Eurostata, "državno zdravstvo u Srbiji raspolaže sa upola manje CT skenera, Gama kamera i jedinica za radio terapiju i čak 3 - 4 puta manje PET skenera, magnetnih rezonanci i jedinica za angiografiju“ u odnosu na zemlje centralno-istočne Evrope (poredio se broj opreme na 100.000 stanovnika).

Prema podacima Svetske banke, gotovo 40 odsto potrošnje na zdravstvo dolazi iz džepa građana. Ostalih 60 odsto troškova za zdravstvo finansira se iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u čemu građani takođe učestvuju izdvajajući od svoje plate kroz obavezne doprinose.

Drugi deo dolazi iz državnog budžeta. Prema nekim procenama, Srbiju godišnje napusti oko 2.000 zdravstvenih radnika, a da nema dovoljno kadra koji će te poslove obavljati ukoliko se takav trend nastavi. Faktički, Srbiju svakog dana napusti po pet zdravstvenih radnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati