Izbori 2024

D. Ljutić

27. 11. 2023. 21:05 5

VLAST DELI PARE Za SNS moral je samo njihov brend

Stiče se utisak da je predsednik Srbije odavno, tačnije pred svake izbore, potpuno pogrešno shvatio reč mito. Od nekadašnje radikalske parole "mi to možemo", otpala je reč možemo.  A što se tiče deljena najnovije pomoći, ako se pođe od informacije da u Srbiji ima oko 250.000 srednjoškolaca i kada se to pomnoži sa 85 evra koje će ustvari dobiti njihovi roditelji, dolazimo do cifre od preko 20 miliona evra, što je daleko više od pet miliona evra, koliko država godišnje izdvaja za omladinu.  

Čast više nije osobina koja se zahteva kao kvalifikacija ljudi. Zato je danas komplikovano razumeti nepisano pravilo, da se ne sme popustiti pred pretnjom, ponudom, potkupljivanjem, koristoljubljem, ulagivanjem, ucenjivanjem. Tako je u Srbiji ponovo zavladala moralna zaraza dok izborna kampanja teče.

Aleksandar Vučić deli ili obećava pare iz trenutno, po njegovom mišljenju, dobrostojeće državne kase kako bi relaksirao politički pritisak. Najavio je da će svim srednjoškolcima u Srbiji biti isplaćeno 10.000 dinara, mimo svojih ustavnih ovlašćenja. Dodao je da "smatra da je to posebno važna mera pred praznike“. Takođe je najavio da će studenti preko studentskih kartica dobiti po 1.000 dinara. Tako se stiče utisak da je predsednik Srbije odavno, tačnije pred svake izbore, potpuno pogrešno shvatio reč mito. Od nekadašnje radikalske parole "mi to možemo", otpala je reč možemo.

 A što se tiče deljkanja najnovije pomoći, ako se pođe od informacije da u Srbiji ima oko 250.000 srednjoškolaca i kada se to pomnoži sa 85 evra koje će ustvari dobiti njihovi roditelji, dolazimo do cifre od oko 21,3 miliona evra, što je daleko više od pet miliona evra, koliko država godišnje izdvaja za omladinu.

Dakle, na oko se vidi da se razbijaju od naših para u ovoj kampanji. Nikakva korelacija između nametnutog siromašenja i moralne osetljivosti vlasti nema. Na toj "moralnoj čistoti" uzeli su sve institucije da u njihovo svetlo ime i pod njihovom komandom rade. Svi ostali su lopovi, tajkuni, lenčuge, koji danas pričaju jedno a sutra drugo. 

Predsednik Vučić je ranije najavio da će 1.700.000 penzionera 30. novembra dobiti po 20.000 dinara i oko 200.000 socijalno ugroženih i hendikepiranih po 10.000. To je okvirno negde oko 400 miliona evra, a tog novca nema u budžetu. On nije planiran rebalansom budžeta za 2023. koji je vlada predložila. Jasno je, kako upozoravaju mnogi ekonomisti, da taj novac potiče od kredita.

Srbija će sledeće godine samo za otplatu kamata morati da izdvoji skoro milijardu i po evra što govori koliko su skupi krediti koje vlast uzima. Zato režim i ne objašnjava građanima da će za svakih 20.000 dinara, koje penzioneri danas dobiju, oni, njihova deca i unuci morati sutra da vrate 22.000.

I jedna vrlo bitna stvar koju režim prećutkuje a može se lako proveriti i dokazati. Naime, u vreme, kada je Vučić novac delio kapom i šakom, imali smo rekordne spoljnotrgovinske deficite, što znači da je vlast novcem, koji je delila građanima, faktički stimulisala privrede Nemačke, Francuske, Italije i drugih zemalja iz kojih uvozimo robu, jer u tom periodu deljenja novca, značajno povećan uvoz iz tih zemalja.

Takvim obećanjima vlast krši Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji definiše povrede izbornog prava i navodi da svako ko ponudi, daje, obećava nagradu, poklon ili drugu korist biračima u zamenu za glasanje ili neglasanje na izborima, odnosno da glasaju za određene opcije, rizikuje novčanu ili kaznu zatvora do tri godine. Ali, SNS je ubeđen da je moral njihov brend. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati