Izbori 2024

D. Ljutić

22. 11. 2023. 07:00 33

IZBORNA PANIKA Aktivirana Vučićeva mašina za pretnje

Aleksandar Vučić pred svake izbore mobiliše svoje stranačke i parastranačke strukture i birače, pričajući priče o tome kako je on najveća žrtva u istoriji, kako su se ceo svet i cela domaća opozicija urotili protiv njega. Kad pretnje i omalovažavanja iz usta njegovih vernih sluga presele u usta njihovog stvarnog autora, Vučića, to je znak da mašina ima dozvolu da konačno i bez posledica napadne označenog. U mašinu za pretnje ubačeni su stari radikalski šefovi, neki i malo potrošeni, ali s nadom da će se osvežiti. Prvo je izveden na podijum Tomislav Nikolić kao moguće pojačanje, ali je bivši predsednik nekako utihnuo. Gromoglasno se pridružio i njihov bivši šef Vojislav Šešelj. Bili su zajedno na početku, red je da zajedno odu.

Mnogo toga u pogledu izbornih uslova u Srbiji gore je nego što je bilo na izborima 2020. i 2022. godine. Nema zemlje u EU, niti bilo koje zemlje u najužem okruženju Srbije u kojoj se parlamentarni ili predsednički izbori održavaju istoga dana kada i lokalni.

Srbija je redak primer u svetu, jer u njoj postoje i takvi biseri da, u nekim sredinama, postoji više birača nego punoletnih stanovnika, a neke opštine, pred same izbore, iznebuha, dupliraju broj birača. Koliko je još daleko spreman da ide?

Aleksandar Vučić pred svake izbore mobiliše svoje stranačke i parastranačke strukture i birače, pričajući priče o tome kako je on najveća žrtva u istoriji, kako su se ceo svet i cela domaća opozicija urotili protiv njega. U isto vreme, pažljivo je pripreman teren za konačni obračun sa neistomišljenicima. Kad pretnje i omalovažavanja iz usta njegovih vernih sluga presele u usta njihovog stvarnog autora, Vučića, to je znak da mašina ima dozvolu da konačno i bez posledica napadne označenog

On deli građane na "svoje" i "njihove". Ne zaboravimo: on je, uoči prošlih izbora, tako podelio i poljoprivrednike koji su i tada protestovali, pa je delegaciji "svojih" paora  Ana Brnabić, "u ime predsednika", dala neka obećanja. Međutim, čak ni ona nisu ispunjena. Za sada, građani pokazuju mnogo veći stepen samokontrole nego vlast, koja preti svakome ko berezervno ne veruje da će za nekoliko meseci sve biti daleko bolje.

- Vlada se oseća ugoženom. Ne može da kontroliše situaciju. Nezadovoljstvo građana je ogromno i sve teže smiruju te stvari, a odgovor autoritarne vlasti je još više nasilja, pritiska i straha - ocenio je Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku, gostujući u emisiji "Iza vesti".

Zašto je dokumentarni film “Ja Aleksandar, državni gambit”, prikazan prvog dana početka zvanične kampanje za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, plus pokrajinske, beogradske i lokalne u 65 opština, podigao veliku prašinu među pristalicama vlasti”? Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić istakao je da se okupljeni oko inicijative "ProGlas" pre svega obraćaju nezadovoljnim građanima u Srbiji. On je naveo da je aktuelna vlast u tome videla opasnost, a zbog čega su usledili napadi na osnivače "ProGlasa" i samu tu inicijativu. Još jedna potvrda kako je pojačan strah od gubitka vlasti.

Birači SNS-a bi svom vođi mnogo šta drage volje progledali kroz prste, ali ne i poraze. A Vučić u 2023. ređa poraz za porazom. Banjska je dosta uzdrmala. Propao mu je plan za pravljenje famoznog Narodnog pokreta za državu. Više se i ne pominje.To je prva velika inicijativa Aleksandra Vučića koja je propala. Nasilje je postalo glavna tema. Aleksandar Vučić vlada tako što nameće svoje teme. On neprekidno manipuliše biračkim telom, plasira teme koje mu odgovaraju, izaziva konflikte i plaši ljude, stalno poručuje da postoji neka pretnja, pa moramo da se okupimo oko jakog lidera i čvrste ruke.

Svi zaposleni u poštama u Subotici ovog utorka su, nakon što je Vlada usvojila odluku o isplati 20.000 dinara pomoći svim radnicima Pošte Srbije, prekinuli štrajk i nastavili sa radom. Grupa radnika koja je u proteklim danima štrajkovala zahtevajući 30 odsto veće plate, povećanje broja zaposlenih i bolje uslove rada, navela je za Magločistač da su poštari "ipak popustili pod pritiskom".

Vučić je isprozivao i paore, rekavši da "ovi koji štrajkuju, tu ima mnogo politike“.

- Kada štrajkuju poljoprivrednici, oni traže vaš novac. I vaš novac umesto da završi u dobrom putu ispred vaše kuće, u tome da vaše dete ima bolju bolnicu, završiće u njihovim džepovima -  izjavio je Vučić.

U mašinu za pretnje ubačeni su stari radikalski šefovi, neki i malo potrošeni, ali s nadom da će se osvežiti. Prvo je izveden na podijum Tomislav Nikolić kao moguće pojačanje, ali je bivši predsednik nekako utihnuo. Gromoglasno se pridružio i njihov bivši šef Vojislav Šešelj.

Bili su zajedno na početku, red je da zajedno odu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati