Izbori 2024

S. M.

10. 11. 2023. 19:32 1

Prigovori o izbornim listama SNS i JS završili na SUDU

O prigovorima na rešenja o proglašenju izbornih lista Jedinstvene Srbije i Srpske napredne stranke u Vlasotincu ipak će odlučivati nadležni Viši sud u Leskovcu, kome su predstavnici opozicije ovog petka podneli žalbene predloge.

Prethodno je Opštinska izborna komisija (OIK) u Vlasotincu odbila podnete prigovore.

- Prevarili su se ako su pomislili da je većina u glasanju jača od zakona. I prevarili su se ako su pomislili da će da im prođe bez otpora kao i do sad. Vlasotinčanima je dosta burazerskih kombinacija, dogovora "dam ti, dođeš mi". Ne može više. Čekamo odluku Višeg suda i iskreno verujem da će biti pravedna i zakonita, a ne politička. Jer kad nepravda postane zakon, otpor postaje obaveza - kaže narodna poslanica i predsednica niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević.

Podsetimo, prigovor na rešenje Opštinske izborne komisije Vlasotinca o proglašenju Izborne liste "Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma-Lokalni razvoj" podnet je zbog, kako se navodi u obrazloženju, sumnje u validnost prikupljenih potpisa, kao i verodostojnost zapisničara koji su zaposleni na privremeno poverenim poslovima u lokalnoj samoupravi, a nisu predstavnici matične službe, niti notari.

U obrazloženju prigovorenog rešenja je, između ostalog, konstatovano da je nakon provere biračkog prava za birače koji su podržali izbornu listu "Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma-Lokalni razvoj", utvrđeno da ukupan broj prihvaćenih potpisa birača iznosi 300, da je ukupan broj odbijenih potpisa 10, od čega 7 birača imaju prebivalište na teritoriji drugih jedinica lokalne samouprave, da su tri birača podržala dva ili više puta izbornu listu i da je ostalo neobrađeno 36 lica.

- U informaciji Opštinske izborne komisije Vlasotinca o broju overenih izjava birača koji su potpisima podržali ovu izbornu listu navedeno je da je ukupno 346 overenih izjava i da je Opštinska uprava opštine Vlasotince overila svih 346 izjava - napominje Milošević.

Lokalni lider socijalista Nebojša Stojanović izjavio je pre par dana da su podnosiocu zahteva za overu potpisa birača odobrena tri overitelja od strane rukovodioca opštinske uprave Vlasotince za overu potpisa birača van službenih prostorija opštinske uprave, odnosno za overu u stranačkim prostorijama Jedinstvene Srbije u Vlasotincu.

- Jedan od tri overitelja bila Jelena Todorović, supruga kandidata za odbornika na rednom broju 45 (Bojan Todorović) i tazbinski srodnik kandidata za odbornika na rednom broju 2. (Ivan Todorović), koja kao radno angažovano lice u opštinskoj upravi Vlasotinca po osnovu ugovora o privremeno povremenim poslovima, nije mogla vršiti overu potpisa birača jer nije službenik opštinske uprave i nema potrebno stručno znanje za vršenje poslova overe potpisa birača, kao i da je određen broj ili većina overa potpisa birača izvršena od strane Jelene Todorović na nepoznatom mestu i nepoznatog vremena - kazao je Nebojša Stojanović.

Navedene činjenice, kako je istaknuto, osnovano ukazuju da je određen broj ili većina izjava birača koji podržavaju izbornu listu "Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma-Lokalni razvoj", upitna.

Interesantno je da je Vlasotince jedna od retkih opština u kojoj Jedinstvena Srbija i SPS nisu na zajedničkoj listi na predstojećim izborima.

Podnet je bio i prigovor na rešenje Opštinske izborne komisije Vlasotinca o proglašenju Izborne liste "Aleksandar Vučić - Vlasotince ne sme da stane" zbog, kako tvrde u opoziciji, sukoba interesa.

Kako navode iz opozicije, načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković, koji je kandidat za odbornika i kandidat za narodnog poslanika, ujedno i određuje opštinske overitelje, pa time diskriminiše ostale liste, a pored toga može i da utiče na sastav biračkih odbora.

- Stanković je licu, koje je zaposleno na privrednim i povremenim poslovima u upravi opštine Vlasotince suprotno Zakono o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, dao ovlašćenje da vrši overe potpisa. i to baš za stranku u kojoj su njen suprug i svekar kandidati za odbornike - tvrde opozicionari.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati