Izbori 2024

D. Ljutić

05. 11. 2023. 14:14 23

Odriče li se Vučić EU zbog koalicije sa osuđenim ratnim zločincem Šešeljem?

Da li će lider radikala Vojislav Šešelj ponovo morati u Hag, to pitanje otvorio je predsednik Srbije, objavom da je u septembru podignuta nova optužnica protiv Šešelja i četvoro saradnika. Sad jednostavno mora da ignoriše zahtev Tribunala. Po svemu sudeći, priznao ili ne, jedino mu kajanje ne gine. Da ga sad pošalje u Hag, ništa od tog posla. Opet, ne ispuni li zahtev iz Haga, dovodi u pitanje pregovarački proces sa Evropskom unijom. Ili, da li se Vučić sve više vezuje za evropsku desnicu, zato što računa da bi u slučaju njene pobede Srbija bila primljena u Evropsku uniju bez neophodnih demokratskih reformi.

Predsednik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj najavio je da će njegova partija nastupiti sa Srpskom naprednom strankom, partijom predsednika države Aleksandra Vučića, na beogradskim i lokalnim izborima u gradovima i opštinama u Srbiji.

Izostanak saradnje na republičkom nivou je za obojicu očekivana. Kao i uvek, u pitanju je Vučićeva politička procena zasnovana na istraživanjima javnog mnjenja. Prvo, SRS tu nije neophodan SNS-u jer vladajuća stranka ima dosta stabilnih i tradicionalnih partnera, plus manjinske stranke. I drugo, to bi bio veliki izborni rizik za SNS imajući u vidu međunarodne okolnosti, a posebno odnose sa EU, USA i generalno zapadnim partnerima. Svaka saradnja sa likom, između ostalog pravosnažno osuđenim ratnim zločincem, kakav je Šešelj, donosi i štetu, bar kod jednog dela biračkog tela, koje se plaši svake vrste ekstremizma.

Predsednik Srbije kao da ništa nije naučio iz prošlosti. Naime, SNS je morao da se odrekne radikala i njihove politike da bi došao 2012. na vlast. Tim više ova najnovija saradnja svedoči o vrlo teškoj situaciji za Vučića u Beogradu, ako veruje da mu je i to malo radikalskih glasova bitno.

I tu nije kraj kamikaza poteza Vučića. Da li će lider radikala Vojislav Šešelj ponovo morati u Hag, to pitanje otvorio je predsednik Srbije, objavom da je u septembru podignuta nova optužnica protiv Šešelja i četvoro saradnika. Sad jednostavno mora da ignoriše zahtev Tribunala. Po svemu sudeći, priznao ili ne, jedino mu kajanje ne gine. Da ga sad pošalje u Hag,  ništa od tog posla. Opet, ne ispuni li zahtev iz Haga, dovodi u pitanje pregovarački proces sa Evropskom unijom i ko zna šta još. Osim ako saradnja sa Šešeljom i ne znači da se definitivno odrekao ulaska Srbije u EU. Ili, da li se Vučić sve više vezuje za evropsku desnicu, zato što računa da bi u slučaju njene pobede Srbija bila primljena u Evropsku uniju bez neophodnih demokratskih reformi.Evropska unija ni do sada nije u potpunosti zatvarala oči pred stanjem u Srbiji, ali je izostajala jasna poruka vlastima da se stvari moraju menjati ako Srbija želi evropsku perspektivu. U međuvremenu se situacija u Srbiji pogoršala, pa sada sve češće stižu oštre izjave od evropskih zvaničnika. Međutim, nekih bitnijih komentara na saradnju sa Šešeljem, još nema.

Inače, Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio postupke Haškog tribunala, osudio je u aprilu 2018. Šešelja na kaznu od 10 godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine. U pritvoru u Ševeningenu bio je od 2003, a pušten je novembra 2014. zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Zahvaljujući sopstvenoj megalomaniji, Aleksandar Vučić sada jeste u tamnom vilajetu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati