Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Izbori 2022

Direktno.rs

31. 03. 2022. 11:53 6

Tri krupne nezakonitosti u izbornom procesu

Član Republičke izborne komisije advokat Vladimir Todorić je na sinoć održanoj sednici izjavio da do sada postoje tri krupne nezakonitosti u izbornom procesu. Prva je sada već utvrđena činjenica da je jedna izborna lista proglašena na osnovu krivičnog dela falsifikovanja isprave. U pitanju je lista Ruskog manjinskog saveza za koju je čak i opština Novi Beograd potvrdila da, iako tako stoji u predatim potpisima, oni nisu overili nijedan potpis, da overivač sa imenom Ivan Maksimović koji je to overio ne postoji kao zaposleni u opštini i da je pečat kojim su se overili potpisi uništen 2009. godine.

Čak je i opština Novi Beograd protiv njih podnela krivičnu prijavu, a ta lista se nalazi na listiću za glasanje i može se desiti da uđu u parlament. Na osnovu toga celi izbori mogu biti proglašeni nezakonitim. Na to pitanje predsednik RIK je izjavio da RIK nema veze sa daljim koracima u vezi utvrđenog falsifikata.

Druga nezakonitost je da je juče potpredsednik Skupštine Srbije iz SNS-a Vladimir Orlić izvadio ispred Predsedništva Srbije dva džaka sa falsifikovanim pozivima građanima za glasanje za koje je optužio opet opoziciju da ih je izradila. Odakle bilo kome iz neke stranke pozivi za glasanje? Ako su sami izrađeni odakle SNS podaci građana iz spiska birača što je sve opet teško krivično delo. Na to je opet predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao da RIK "nije nadležan za džakove"?!

Treća nezakonitost je skandalozno otvoreno pismo predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića ni manje ni više nego predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kome tvrdi "da su navodi o tome da se na predstojećim izborima planira izborna krađa apsolutno netačni i tendenciozno plasirani kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije". Odakle predsednik RIK uopšte zna koji će biti rezultat na izborima, ko će proći loše, a ko dobro? I odakle pravo predsedniku RIK-a da bez znanja članova RIK piše međunarodnim institucijama u ime RIK?

Na ta pitanja je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević izjavio da on može samostalno, bez pitanja bilo koga, da piše bilo kome što je grubo kršenje zakona i poslovnika RIK-a. Najveći problem oko tog pisma je taj da to pismo čak nije ni pisao potpisnik Vladimir Dimitrijević. To nisu njegove reči niti stil govora. To mu je dato i naređeno da potpiše.

Zato je opravdano pitanje šta se sve može narediti pedsedniku RIK-a i ima li naloga koji on sme da odbije - izjava je Todorića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

KolumnaDijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Postavite ljuljašku i zabava može da počne