Beograd

[ Izvor: Mediji ]

21. 10. 2024. 18:20 2

"I u Njujorku postoji gvozdena skalamerija, zove se Bruklin bridž, pa je ne ruše"

Istoričar Milan St. Protić ocenio je da je tragična, ako ne i tragikomična, vest da će Stari savski most sa svog sadašnjeg mesta biti prebačen na Dunav.

- Taj most priča svoju priču, kao i svaka stara građevina koja traje tako dugo. Podignut je 1942. i dugo su ga Beograđani zvali švapski most. I samo oni koji ništa ne razumeju o istoriji, mentalitetu, duhu ovoh grada, mogu da ga presele na neko drugo mesto gde će on smetati i gde mu nije mesto. Tu gde je podignut treba i da ostane kao simbol grada Beograda, njegove prošlosti, hrabrosti jednog čoveka koji je sprečio da bude miniran. Zvao se Miladin Zarić, bio je učitelj - rekao je St. Protić.

On podseća da su Nemci, povlačeći se širom Evrope, za sobom minirali i rušili mostove, i da je ovaj u Beogradu jedinstven zbog toga što je preživeo.

- I svakome ko dođe u Beograd vredi pokazati taj most, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga. Ni oni u Njujorku gde postoji takođe jedna gvozdena skalamerija, Bruklin brdiž, nikome ne pada na pamet da ga ruši. Pošto mi živimo u jednom mentalitetu da sve što je staro treba da se ruši i briše, a sve novo je bolje nego negdašnje, onda je na red došao i taj most. Umesto da ga čuvamo i obnovimo, da tu njegovu priču pričamo, mi ćemo ga sruštii i više nećemo imati priča da pričamo i mesta na koja da odemo, a koja svedoče o veličini i prošlosti ovog grada - kazao je istoričar.

Upitan kako se most može učiniti funkcionalim za saobraćaj, a opet ga i sačuvati, gost Novog dana kratko poručuje:
- A šta oni rade sa Bruklin bridžom, to što oni rade tamo možemo i mi ovde.

Ipak, St. Protić kaže da može da zamisli da mosta više nema, ističući da ova vlast ruši sve pred sobom.

- Oni na silu mogu sve, jer oni se na neznanje, primitivizam oslanjaju. On je njima samo starudija koju treba skloniti, kao mnoge druge koje sklanjaju i zidaju novo, zasnivajući svu svoju estetiku na osnovu onoga što su videli u Dubaiju, ocenio je St. Protić.

Dodaje da je „opšta osobina“ ove vlasti „neukost“ i da je to mana pre svih drugih mana ove vlasti.

- Iz te neukosti proizilazi kolaps u saobraćaju, rušenje mosta, rušenje sajamskog kompleksa. Ko zna šta imaju u planu da ruše u ovom gradu i zidaju neku novu rugobu - pita se St. Protić.

Gradska vlast je najavila da rušenje, odnosno demontaža, Starog savskog mosta počinje 1. novembra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati