Beograd

[ Izvor: Mediji ]

19. 10. 2024. 19:19 1

Otvoren 67. Sajam knjiga u Beorgadu

U Beogradu je ove subote pod sloganom "Reč je slobodna" otvoren 67. međunarodni Sajam knjiga na kome je Kuba zemlja počasni gost.

Sajam je otvorila naša istaknuta književnica Milena Marković koja se u poetskom govoru prisetila kako je kao mala dolazila na Sajam knjiga i kako je "dobila knjigu o bogovima, ali i knjigu pesama koje su pisali njeni bogovi".

- I svake godine dolazim da njušim Savu, krilata od svega što sam ponela u otežaloj torbi, pa je lepo kad sednem i otvorim mirisnu knjigu, a ona me odvede dalje od ovog života - odrecitovala je Marković.

Postavila je i filozofsko putanje "šta bi bio život da nema reči".

Na kraju, pozvala je sve građane Srbije da "dođu pod čarobnu kupolu i da čitaju, jer da nije reči, pitanje je i da li bismo mi bili ljudi".

Okupljenima se obratio i kubanski pisac Migel Barne Lansa koji je naglasio da je Beogradski sajam knjiga "pravo mesto razmene među piscima, izdavačima, bibliotekarima i svima onima koji rade na promociji čitanja kako knjiga ne bi umrla".

- Ovo je jedna od najstarijih ovakvih manifestacija u Evropi. I jedna od najznačajnijih. Zato mi je velika čast što sam ispred delegacije Kube baš ja dobio priliku da se obratim na otvaranju ovogodišnjeg sajma - zaključio je Lansa.

Otvaranju 67. Sajma knjiga prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije i diplomatskog kora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati