Beograd

[ Izvor: N1 ]

19. 10. 2024. 12:45 0

Zašto je prekrečen mural posvećen 20. oktobru?

Uoči godišnjice oslobođenja Beograda mural koji je posvećen 20. oktobru, a koji se deceniju nalazio na zgradi Instituta ze mentalno zdravlje, prekrečile su nepoznate osobe. Branislav Dimitrijević ispred udruženja Kurs kaže da je on smetao gradskoj vlasti i Ministru kulture Nikoli Selakoviću, te da su ga oni prekrečili, jer, kako kaže, ispoljavaju otvorenu mržnju prema antifašizmu.

 - NN lica su prekrečila 17.10. naš mural 20. oktobar koji smo oslikali 2014. godine bez obaveštenja i naše saglasnosti kao nosioca autorskih prava. Mural je 2014. godine bio oslikan na zgradi Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, a finansiran sredstvima Ministarstva kulture preko konkursa za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti - napisalo je udruženje ranije na Instagramu.

- Mural smeta gradskoj vlasti, smeta ministru kulture. Smeta svima koji pretvaraju ono što smo zvali istorijskim revizionizmom, u ono što je već sad otvorena mržnja prema antifašizmu i nasleđu u Beogradu… Ubeđen sam da su mural prekrečili kako bi stavili nešto što neće slati nikakvu poruku, nešto što će, kako sam čuo, u pitanju organizacija koja je povezana sa projektom EXPO… To će biti mural koji neće imati jasna obeležja. U ovom gradu ima puno mesta da se napravi mural, ne morate jedan da izbrišite da stavite novi. Razlozi su ideološke mržnje i satiranja sećanja“-  kaže Dimitrijević za N1.

 Kako navodi, gradonačelnik Beograda je otvoreni mrzitelj antifašizma, kao i da imamo vlast koja je u mahnitom pohodu mržnje prema antifašizmu.

Istakao je i da je ovaj mural bio jedan od retkih obeležja koji je slao jednu važnu poruku povodom oslobođenja Beograda.

- Ovaj mural je bio jedan od retkih obeležja koji je slao jednu važnu poruku povodom oslobođenja Beograda. Na tom muralu se nalazio citat jedng Partizana, Jovana Kasalice koji je oslobađao Beograd, koji je rekao kako su mu pojedini hrabriji građani pomagali tako što su upućivali partizanske snage kroz dvorišta i pomagali im da identifikuju mesta gde se nalaze okupatori. Poruka je sasvim jasna i ona smeta - zaključio je.

Reporter N1 javlja da je upitao jednog od radnika koji treba da napravi novi mural, šta će se tu nalaziti, koji je rekao da će novi mural takođe predstavljati godišnjicu oslobođenja Beograda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati