Beograd

Direktno.rs

10. 10. 2024. 10:41 0

Gradska vlast planira da dozvoli izgradnju skladišta i postrojenja za preradu otpada na samo 450 metara od najbližih stambenih objekata

"Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda objavio je javni poziv za uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu postrojenja za skladištenje i tretman tzv. neopasnog otpada na katastarskoj parceli broj 1746 KO Zemun Polje, koji je podnela kompanija Hamburger Recycling Serbia. Naizgled uobičajena procedura, sve dok se ne vidi da se pomenuta katastarska parcela nalazi na samo 450 metara od najbližih stambenih objekata. Od većih naselja ovog dela opštine Zemun, na oko 4,5 km nalazi se Zemun Polje, Plavi horizonti na oko 2 km, a naselje Altina na oko 3 km", rečeno je u saopštenju Srbija Centra - Gradskog odbora Beograd, koje prenosimo u celosti.

"Južno od predmetne parcele, na udaljenosti oko 4 km nalaze se naseljeni delovi opštine Surčin. Vikend i stambeno naselje Radiofar, kako se navodi, nalazi se na udaljenosti od oko 1 km, dok se jugoistočno nalazi naselje Bežanijska kosa na oko 6 km. Najbliža škola i vrtić nalaze se na manje od kilometar udaljenosti.

Kompanija Hamburger Recycling Serbia planira da, u blizini naseljenog dela Beograda, izgradi postrojenje za preradu, između ostalog, otpadnih tonera, absorbenata, filterskog materijala, sagorljivog otpada, otpadnih guma i raznih vrsta plastične, kompozitne i mešane ambalaže i drugog čvrstog otpada. Procenjene količine otpada, koje bi se tretirale na godišnjem nivou, iznose oko 184.480 tona. Iako se nalazi u okviru zone sa mehaničarskim radionicama i magacinima, opravdano se postavlja pitanje kome je palo na pamet da gradi postrojenje za skladištenje i preradu otpada, u blizini gusto naseljenog područja? Ova deponija i postrojenje preti da otrovnim materijama zagadi vazduh u pomenutim naseljima, ali i na široj teritoriji opština Zemun, Surčin i Novi Beograd, na kojoj živi više od pola miliona ljudi. Beograd je godinama unazad na listi najzagađenijih gradova na svetu, sa velikim brojem stanovnika koji oboljevaju od bolesti pluća i disajnih organa, pa bi jedan od najvažnijih poslova Gradske uprave i gradonačelnika Šapića trebalo da bude zaštita životne sredine u glavnom gradu. Ovakva postrojenja i skladišta otpada tako velikog kapaciteta svuda u svetu grade se u nenaseljenim oblastima i na što većoj udaljenosti od reka, kako bi se na vreme sprečilo zagađenje i trovanje stanovništva. Samo u Srbiji, kojom vladaju ljudi bliski režimu SNS i koja im služi isključivo za lično bogaćenje, moguće je da se u glavnom gradu, u naseljenoj zoni, legalno pravi deponija i postrojenje za preradu otpada", zaključuju iz Srbija Centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati