Beograd

[ Izvor: Mediji ]

02. 10. 2024. 10:05 0

"Umesto rešenja suštinskih problema, javni prevoz u Beogradu menja boju"

- Posle osam godina od kada je tadašnja uprava grada Beograda odlučila da nova boja na vozilima javnog prevoza umesto žute bude crvena, na pomolu je nova promena – farbanje autobusa u plavu boju - navelo je više sindikata GSP-a u zajedničkom saopštenju.

Pojedini privatni prevoznici koji učestvuju u javnom prevozu putnika ovih dana su već počeli da menjaju boju svojih vozila, navode sindikati u saopštenju i dodaju da to za sobom nameće pitanje – da li nam je boja trenutno najbitnija stvar u javnom prevozu Beograda, ali i da li će to ponovo plaćati svi Beograđani.

- Naime, prema našim saznanjima, postoji mogućnost da se u narednom periodu svi autobusi javnog prevoza farbaju u plavu boju i da je takvu inicijativu pokrenula uprava grada - navode sindikati „Centar“, „Pravda“ i „Sloga“ u GSP-u Beograd, kao i Sindikat zaposlenih u javnom prevozu Beograda, u zajdeničkom saopštenju.

Takav potez bi, prema njihovoj oceni, značio dodatne troškove za sve prevoznike koji se mere milionima evra, ali preskakanje prioriteta u rešavanju nagomilanih problema u sistemu javnog prevoza, kao što su, kako navode, radno vreme vozača privatnih prevoznika duže od dozvoljenog, nedovoljan broj vozača autobusa i loša selekcija kod pojedinih prevoznika, kontrola tehničke ispravnosti i kvaliteta obavljanja javnog prevoza, pa sve do standarda gde se i u kojim uslovima održavaju autobusi privatnih prevoznika koji su dobili desetine novih linija na upravljanje.

Sindikati „Centar“, „Pravda“, „Sloga“ i Sindikat zaposlenih u javnom prevozu Beograda ističu da, ukoliko gradonačelnik Beograda želi promenu boje vozila javnog prevoza, jedina racionalna odluka bi bila da se to odnosi samo na vozila koja će se ubuduće nabavljati za GSP „Beograd“, odnosno da autobusi koji u narednom periodu budu pristizali budu drugačije boje u odnosu na sadašnju crvenu.

Jedino na taj način gradski prevoznik, a samim tim i svi Beograđani, ne bi plaćali dodatne troškove prefarbavanja vozila, već bi se takva odluka odnosila isključivo na ona vozila koja su u procesu nabavke i koja će se kupovati u budućnosti, naglašava se u saopštenju.

Sindikati dodaju da bi podržali takav potez i da bi on imao smisla, iz razloga što bi korisnici na jasan i jednostavan način mogli da raspoznaju koje je vozilo gradskog prevoznika, a koje privatnog prevoznika, čime bi građani mogli bolje da ocene kvalitet usluge, udobnost, čistoću vozila i rad saobraćajnog osoblja kako privatnih, tako i gradskog prevoznika – GSP-a Beograd.

- Kolorna šema i izgled vozila javnog prevoza svakako su bitni za imidž jednog grada, ali još bolji imidž jednog grada čine i bitnije stvari – da taj grad ima pouzdan, pristupačan i funkcionalan javni prevoz, da su vozila potpuno tehnički ispravna, bezbedna, čista, ekološki prihvatljiva i ispunjavaju očekivanja građana -  poručuje se u saopštenju.

Sindikati zbog toga ističu da da bi svaka drugačija odluka, kao što bi bila da se sva postojeća vozila GSP-a prefarbavaju u drugačiju boju bila potpuno nepotrebno rasipanje novca svih građana Beograda i ispunjavanje nečijeg hira, umesto da se rešavaju suštinski problemi koji su sve veći i utiču kako na zaposlene u sistemu javnog prevoza, tako i na njegove mnogobrojne korisnike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati