Beograd

Direktno.rs

01. 10. 2024. 21:06 0

SRCE Omladina: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu uveo novu, "fantomsku" taksu za Univerzitet od 1.500 dinara, studenti traže odgovor

"Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu uveo je novu finansijsku obavezu za studente i dodao izvesnu "naknadu za univerzitet" u iznosu od 1500 dinara. Naime, svi studenti do sada su plaćali 100 dinara za potrebe Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu, što je predstavljalo i jedini trošak za studente, izuzev školarine koju plaćaju studenti koji se sami finansiraju. Samo nekoliko dana pred početak nove akademske godine, Pravni fakultet je iznenada i bez ikakvog jasnog i preciznog objašnjenja povećao obavezni iznos na ukupno 1.600 dinara i to samo za studente koji se sami finansiraju", navode iz Omladine Srbija centra, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Prema saznanjima Omladine Srbija centra, Pravni fakulutet tim povodom posetila je poreska inspekcija. Omladina Srbija centra zahteva da više hiljada studenata Pravnog fakulteta dobije odgovor na pitanje šta tačno predstavlja taj novi trošak i šta se to promenilo od prošle godine, pa je odjednom odlučeno da se bez ikakve najave studentima uvede novi namet od 1.500 dinara.

Naglašavamo da novac, koji će se prikupiti na ovaj način nije mali, jer ako u proseku po godini oko 800 studenata studira na Pravnom fakultetu o svom trošku, dolazimo do cifre od 5 miliona dinara. Da li je uvođenje novih, skupih taksi način da se mladim ljudima, koji budućnost vide u Srbiji, olakša studiranje i profesionalno usavršavanje?

Prema tvrdnjama predstavnika studenata, na današnjoj sednici saveta fakulteta oni su obavešteni da po nalazu budžetske inspekcije zbog nezakonitog rada odlazećeg dekana Zorana Mirkovića fakultet duguje 220 miliona. Odluka da dugovi njegovog mandata budu vraćeni preko samofinansirajućih studenata predstavlja dodatni teret za mlade ljude, postavljajući pitanje: da li je ovo način na koji se podržava obrazovanje i razvoj budućih stručnjaka u Srbiji?

Ovakvo bahato prebacivanje odgovornosti na studente ne samo da je sramotno, već jasno pokazuje da se interes fakulteta svodi na izvlačenje novca, a ne na podršku onima koji bi trebalo da budu budućnost ove zemlje", zaključuju iz Omladina Srbija centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Povratak u velikom stilu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati