Beograd

[ Izvor: Mediji ]

20. 09. 2024. 20:25 0

Umrla profesorka FPN

Redovna profesorka Fakulteta političnih nauka u Beogradu, Nevenka Žegarac, preminula je 19. septembra 2024. godine u 56 godini, nakon kraće i teške bolesti.

Ispraćaj za kremaciju održaće se u ponedeljak, 23. septembra 2024. godine u 10.15 časova na Novom groblju u Beogradu. Okupljanje počinje u 9.30 časova, a opelo u 9.45 časova, saopštio je FPN.

Profesorka dr Nevenka Žegarac rođena je 1968. godine u Kruševcu. Višu školu za socijalne radnike u Beogradu završila je 1988. godine. Diplomirala je na Smeru za socijalni rad i socijalnu politiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu 1990. godine. Magistarsku tezu odbranila je 1996, a doktorsku tezu "Metode socijalnog rada u zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja" 2002. godine na istom fakultetu.

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu bila je angažovana od 1992. godine, najpre kao saradnica-demonstratorka pri Katedri za socijalni rad i socijalnu politiku, potom kao asistentkinja-pripravnica od 1994. godine, da bi dve godine kasnije postala asistentkinja. Godine 2002. postaje docentkinja, a zvanje vanredne profesorke Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu dobija 2007. godine. Za redovnu profesorku, dr Nevenka Žegarac, izabrana je 2012. godine.

Od 2019. do 2023. godine bila je predsednica Saveta Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Profesorka dr Nevenka Žegarac radila je kao socijalna radnica, aktivistkinja, predavačica, istraživačica i konsultantkinja u oblasti politike zaštite dece, razvoja socijalnih službi, razvoja i evaluacije usluga za decu i porodice.

Imala je izuzetno bogato iskustvo u razvoju i organizovanju obuka za profesionalce i trening trenera, svojim znanjem i posvećenošću obogativši mnoge. Radila je na brojnim konsultantskim pozicijama za vlade zemalja Jugoistočne Evrope i sarađivala sa vodećim međunarodnim organizacijama kao što su UNICEF, UNDP, ILO, Save the Children, IOM, DFID i Terre de Homes. Bila je pionirka u reformi sistema socijalne zaštite i jedna od osnivačica evropske mreže za podršku porodicama, kao i aktivna članica brojnih stručnih udruženja.

Kao aktivistkinja, posvetila je svoj rad zaštiti osetljivih grupa, posebno žena i dece, a njena duboka ljubav prema životinjama i prirodi dodatno je oblikovala njenu ličnost. Neprestano je širila svoju ljubav i strast prema socijalnom radu, nesebično prenoseći svoje znanje i vrednosti na brojne generacije koje su imale sreće da uče od nje.

Osnovne oblasti interesovanja profesorke Žegarac bile su u vezi sa oblašću prava deteta i zaštite dece: vođenje slučaja, zlostavljanje i zanemarivanje dece, deca na alternativnom staranju, trgovina decom, dečiji rad, deca u migracijama, participacija dece, usluge za podršku porodicama, standardi socijalnih usluga, procedure službi za zaštitu dece, te unapređenje prakse socijalnog rada u oblasti zaštite dece.

Predavala je na osnovnim, master i doktorskim studijama na predmetima Uvod u socijalni rad i socijalnu politiku, Zaštita dece u migracijama, Socijalni rad s pojedincem, Socijalni rad sa decom i mladima, Komunikacione veštine, Vođenje slučaja u socijalnom radu, Metodski kompleksi socijalnog rada, Kvantitativni i kvalitativni pristupi u socijalnim istraživanjima.

Bila je članica mnogih organizacija i asocijacija poput Global Social Service Aliance, European Family Support Network, European Social Work Research Association, Regionalnog centra za zaštitu dece (RRC) Jugoistočna Evropa, kao i Društva socijalnih radnika Beograd.

U svojoj bogatoj karijeri, bila je i predsednica Upravnog odbora Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Beogradu, članica upravnog odbora Centra za prava deteta u Beogradu, predsednica Stručnog saveta Komore socijalne zaštite u Srbiji, kao i članica Saveta za prava deteta Republike Srbije u više saziva.

Autorka je preko 20 knjiga, kao i brojnih naučnih članaka. Bila je rukovoditeljka mnogih istraživačkih projekata i učesnica velikog broja naučnih skupova i razvojnih projekata u zemlji i inostranstvu. Iza profesorke dr Nevenke Žegarac ostao je bogat naučni opus.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati