Beograd

[ Izvor: Mediji ]

11. 09. 2024. 15:46 0

"Doneli smo zakonitu odluku", sastanak direktora škole i roditelja

Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, nakon pritužbe roditelja da je od pet formirano šest odeljenja učenika sedmog razreda u OŠ "Ljuba Nenadović" na Čukarici. Roditelji decu prvih 7 dana nisu slali u školu iz bojkota, a za "Blic" kažu da se danas konačno sastaju sa direktorom kako bi razgovarali o ovoj situaciji.

- Za danas je konačno zakazana sednica Školskog odbora, na kojoj će se naći pitanje o odluci o rasformiranju. Nakon silnog natezanja uspeli smo da izdejstvujemo ovo, očekujemo povoljan rezultat za nas - rekla je jedna majka za Blic.

Oglasio se i zaštitnik građana

Zaštitnik građana je na osnovu pritužbi roditelja učenika OŠ "Ljuba Nenadović“ u Beogradu, zbog načina na koji je ta škola donela odluku da se na početku nove školske godine rasformiraju odeljenja učenika koja polaze u sedmi razred i od dosadašnjih pet, formiraju novih šest odeljenja, pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete, navodi se na sajtu Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana zatražio je od resornog ministarstva da u roku od petnaest dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja.

Između ostalog, Zaštitnik građana traži i informacije o tome da li je škola na odgovarajući način pružila roditeljima informacije o kriterijumima za formiranje novih odeljenja sedmog razreda, kao i na koji način je prilikom njihovog formiranja obezbeđena zaštita prava učenika sa smetnjama u razvoju, prenosi RTS.

Roditelji protestovali ispred škole

Pred početak nove školske godine, roditelji đaka OŠ "Ljuba Nenadović" u Žarkovu protestovali su ispred ove obrazovne ustanove jer su razredi u koje su đaci išli 6 godina rasformirani. Oni takođe nisu poslali svoju decu na nastavu, kao znak bojkota jer im zahtevi nisu ispunjeni.

Kako su roditelji objasnili za "Blic", razlog protesta bilo je to što su pet dana pred početak nastave obavešteni da su postojećih 5 odeljenja rasformirana i od njih je napravljeno 6. Oni su rekli da su deca očajna jer su u istim odeljenjima bila od 1. do 6. razreda, dok će sada biti potpuno izmešani.

Kao razlog za formiranje novog odeljenja direktor OŠ "Ljuba Nenadović" naveo to što pojedina prelaze broj od 30 đaka, dok po novim pravilima broj učenika u jednom odeljenju ne sme da prelazi 28.

Roditelji su nakon toga direktoru uputili niz pitanja, na koja nisu dobili odgovore. Kako su tada rekli, ako odgovore ne dobiju, decu neće poslati u školu 2. septembra, što su i učinili.

Direktor škole: Doneli smo zakonitu odluku

Povodom bojkota roditelja, direktor OŠ "Ljuba Nenadović" Đura Kosić za "Blic" kaže da je odluka škole zakonita i doneta je uz saglasnost Ministarstva prosvete i Grada Beograda.

- Škola je uz Saglasnost Ministarstva prosvete, odnosno školske uprave Grada Beograda donela zakonitu odluku o rasformiranju sedmog razreda koje je bilo podeljeno u 5 odeljenja koja su bila prekobrojna i formirala 6 odeljenja u skladu sa svim pravilnicima, a sve u najboljem interesu učenika - rekao je on za "Blic".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati