Beograd

[ Izvor: Agencije ]

31. 08. 2024. 18:51 6

Protest protiv rušenja "Jugoslavije" i poruka za Milenijum tim

Građanska inicijativa "Borba za Zemun" organizovala je protest i potpisivanje peticije protiv planiranog rušenja jednog od prepoznatljivih simbola Beograda - Hotela "Jugoslavija" i predviđene gradnje luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa u sklopu kojeg će biti dve kule od po 155 metara.

Na protestu iza hotela "Jugoslavija", sa zemunske strane, između dva stuba okačeni su transparenti sa porukama: "Urbanistički plan pripada narodu, a ne Milenijum grupi!", "Borba za Kej - borba za Zemun", "Nije ga srušio NATO, neće ni privatni investitor!"

Odbornik u Skupštini gradske opštine Zemun Aleksandar Đenić izjavio je za FoNet da planirano rušenje hotela "Jugoslavija" predstavlja još jedan primer skrnavljenja grada Beograda.

- Ovaj hotel je građen u istorijskom kontekstu, zajedno sa Muzejom savremene umetnosti, zgradom Palate Srbije i nekadašnjom zgradom Centralnog komiteta - rekao je Đenić.

On je istakao da, po sadašnjem urbanističkom planu, privatni investitor nema nikakve dozvole za rušenje zdanja hotela "Jugoslavija" i izgradnju stambeno-poslovnog objekta.

- Očigledno je da su nadležne institucije grada Beograda u službi privatnih investitora i krupnog kapitala, pa je sve ovo što se dešava sa hotelom isključivo interes bogataša - ocenio je Đenić.

Kada je izgrađen u julu 1969. godine, hotel "Jugoslavija" slovio je za najveći i najmoderniji hotel u tadašnjoj SFRJ, a prema zvaničnim podacima na sedam spratova i pratećim objektima imao je 1. 000 ležaja u 200 jednokrevetnih, 400 dvokrevetnih soba i 23 apartmana, restoran sa 600 mesta, manji restoran sa 200 mesta i prateće sadržaje.

U centralnom holu zdanja nalazi se njegov simbol - kristalni luster sa 40.000 Svarovski kristala, dugačak oko 30 i širok pet metara.

Hotel "Jugoslavija" prodat je 22. marta ove godine na javnoj licitaciji za više od 27 miliona evra, a kupac je MV Investment u vlasništvu građevinske kompanije Mileniju tim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati