Beograd

[ Izvor: Mediji ]

21. 08. 2024. 12:40 0

Uskoro prijave za drugi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

Univerzitet u Beogradu saopštio je da organizuje drugi upisni rok u prvu godinu studijskih programa osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija na fakultetima u sastavu Univerziteta, a da će on početi prijavljivanjem kandidata 29. i 30. avgusta. Kako je saopšteno, za drugi upisni rok preostalo je ukupno 3.781 mesto - 2.085 na budžetu i 1.696 samofinansirajućih, na 26 od ukupno 31 fakulteta.

Polaganje prijemnih ispita biće 2. i 3. septembra, a objavljivanje rezultata najkasnije 4. septembra 2024. godine na preliminarnoj rang-listi.

Objavljivanje konačnih rang lista fakulteta/Univerziteta mora biti najkasnije 9. septembra, a upis je planiran do kraja dana 12. septembra, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta.

Posle završenog upisa, a najkasnije 13. septembra, fakulteti dostavljaju Univerzitetu broj upisanih studenata po studijskim programima i i preostali broj slobodnih mesta.

Na internet platformama većine fakulteta u sastavu Univerziteta već je dostupna informacija o mogućnostima ranije onlajn prijave.

Fakulteti, prema odredbama konkursa, mogu da organizuju pretprijavu, odnosno da budućim studentima omoguće onlajn dostavljanje traženih podataka, a da u zakazanom terminu lično predaju konkursnu dokumentaciju.

Redosled kandidata za upis u prvu godinu studijskog programa utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjoškolskom obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu, odnosno na ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti, ukoliko je predviđen.

U prvom upisnom roku na fakultete Univerziteta u Beogradu upisano je 11.522 studenta (7.730 na budžet i 3.792 samofinansirajućih).

U školskoj 2024/25 godini planirano je da se na 105 studijskih programa upiše ukupno 15.303 studenta (9.778 na budžet i 5.525 samofinansirajućih) na osnovne i integrisane akademske studije i osnovne strukovne studije.

- Nadam se da će odziv kandidata u drugom upisnom roku biti dobar i da će oni studijski programi na kojima je ostalo još malo slobodnih mesta biti popunjeni. Kandidati sada imaju dobru šansu da upišu željeni fakultet, jer je ostalo dovoljno i budžetskih i samofinansirajućih mesta na oko 70 studijskih programa. Neka još jednom razmisle kakve su im ambicije i sklonosti i pripreme se za uspešan upis u drugom roku - poručio je prorektor za nastavu Dejan Filipović.

On je istakao da je Univerzitet u potpunosti spreman za prijem nove generacije studenata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati