Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

30. 07. 2024. 14:25 7

Deca se zarazila na bazenu u Beogradu, pojavile im se rane po telu

Iako se voda u gradskim bazenima redovno proverava (tako bar kažu nadležni), velika kupališta su dobar izvor različitih infekcija. Jedna od njih "pogodila" je decu Beograđanke Snežane Vasić, koja je ispričala stravično iskustvo od pre 10 dana.

Kako kaže, njeni dečaci su se najnormalnije kupali tog dana, dok su već sutradan bili u živim ranama, ali bukvalno. Baš u jeku toplotnog talasa kada su temperature bile oko 40 stepeni, Snežana i njena deca su dane provodili na gradskim bazenima. Pošto su ove godine morali da preskoče more, odlučila je da spas od vrućina potraže na kupalištima u Beogradu, ne sluteći da zbog samo jednog odlaska, do kraja leta više neće ići na bazene. Deca su se zarazila na bazenu infekcijom zbog koje su imali žive rane po telu.

- Deca su se tog dana kupala, isto kao i ja i svi drugi ljudi koji su bili na bazenu. Kad smo uveče hteli da legnemo, Stefan se požalio da ga svrbi nešto na telu. Rekoh mu da se skine da pogledam, iako sam ga prethodno kupala i nije bilo ništa. Međutim, imao je dva plika, jedan pored drugog, tek nastala - priča Snežana.

Sutradan je, objašnjava, pogledala plikove. Delovalo joj je bezazleno i ništa toliko zabrinjavajuće.

- Stefan je otišao u vrtić. Baš pred spavanje, pozvala me je vaspitačica i rekla da Stefan ima rane po telu. Rekoh, kakve rane, na šta je odgovorila da nisu posledica nasilja, nego da je u pitanju neka infekcija. Brzo sam otišla po njega, bio je plačljiv i non-stop se češao po guzi. Kada sam ga skinula, nije mi bilo dobro. Plikovi su postali otvorene rane, bukvalno, Odmah smo se uputili u Dom zdravlja. Doktorka ga je zbrinula rekavši da je u pitanju kožno oboljenje i prvo što nas je pitala bilo je da li smo prethodnih dana posećivali bazen - objašnjava.Prvo Stefan, pa onda Marko

Prema njenim rečima, trogodišnji Stefan dobio je „impetigo“, zarazno bakterijsko oboljenje kože izazvano streptokokom.

- Navodno je Stefan imao ogrebotinu na guzi i bakterija je ušla i napravila potpuni haos. Dobio je antibiotsku mast i rozikasti rastvor koji se koristi prilikom suzbijanja boginja. Prva dva-tri dana delovalo je da se ništa ne dešava, niti je bolje, niti gore. A onda su se iste rane pojavile na Markovom telu, na ruci. Nisam ga vodila doktoru, odmah sam počela da primenjujem istu terapiju koju je Stefan dobio. Naravno, povukla sam ih iz vrtića i nadali smo se da će to što pre proći jer su se obojica češali i pekle su ih ranice.

Posle dva dana, dva plika našla su se na telu Snežaninog supruga iako on nije ni bio na bazenu.

- Kada mi je Novica rekao da su se i njemu pojavile slične promene na telu, zaprepastila sam se jer on nije ni bio s nama na bazenu. Zapravo su mu deca prenela infekciju. Bilo mi je jasno da im je potrebna jača terapija, te smo svi zajedno otišli u Tiršovu dečiju kliniku pošto je bilo veče. Deca su dobila antibiotik da piju i još jednu mast, a Novici je rečeno da ode kod svog lekara kako bi i on dobio odgovarajuću terapiju - objašnjava ona.

Snežana nije „zaradila“ infekciju, iako je sve vreme bila sa decom i mužem. Njihov oporavak trajao je pune dve nedelje, a kako kaže, na vreme su reagovali jer je, prema rečima doktorke, moglo da bude i gore.- Doktorka nam je rekla da je impetigo prenosiva infekcija, te da je dobro što smo odmah došli inače bi se proširila i verovatno bi deca dobila i temperaturu. Dečaci su od tada u strahu, baš sam im predložila da sledeće nedelje idemo u jedan akva park, međutim neće da čuju. Ja ih nikada ne bih vodila na bazen da imamo mogućnosti da idemo na more, na neku reku da se kupamo gde je prirodnije i bezbednije. Jer bazeni jesu izvori infekcija i zato poručujem svima da ko ne mora, ne ide na bazene - kaže ona.

Impetigo može da traje i do tri nedelje

Prema rečima pedijatra dr Mirjane Savić, impetigo može da traje mnogo duže, pa čak i do tri nedelje, ukoliko se ne vodi računa o higijeni obolelog mesta.

- Vreme je kupanja na bazenima, mnoga deca navuku infekciju, to ne čudi, ali bitno je da se okupaju pod tušem pre ulaska u bazen i nakon toga. Impetigo se ne smatra teškom bolešću i nekada nestaje i bez lečenja. U nekim slučajevima su moguće komplikacije, koje se leče antibiotskom mašću ili oralnim antibiotikom. Simptomi impetiga obično se javljaju od drugog do desetog dana nakon infekcije. Uočljivi su plikovi ili rane koje pucaju i cure pre nego što se osuše - objašnjava doktorka.Dodaje da su promene vidljive na licu i ekstremitetima, te da može doći do crvenila i otoka.

- U retkim slučajevima, pacijent može imati povišenu temperaturu. Ovaj oblik čest je kod dece mlađe od dve godine. Važno je odmah reagovati. Dobra higijena je najbolji način da se smanji rizik od impetiga. Saveti za sprečavanje oboljenja podrazumevaju pranje i dezinfikovanje svih posekotina, ogrebotina, ili ujeda insekata. Savet je da se sva pogođena područja operu neutralnim sapunom, tekućom vodom i lagano pokriju, ako je moguće, gazom. Potrebno je izbegavati dodirivanje plikova. Rukavice se koriste kada se nanosi mast na obolelo mesto, posle čega se operu i ruke. Nokti moraju biti kratki, bitno je često prati ruke - savetuje doktorka.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati