Beograd

[ Izvor: N1 ]

20. 06. 2024. 19:11 2

Četiri naselja na Paliluli mesec dana bez vode

Analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje od 29. maja pokazala je da voda u naseljima Vrbovsko, Besni fok, Preliv i Široka Greda u opštini Palilula ne zadovoljava higijenske kriterijume da bi mogla da se koristi za piće. Gotovo mesec dana kasnije, stanovnici se vodom za piće snabdevaju iz cisterni i ne dobijaju informaciju kada će problem biti rešen.

U dokumentu Centra za higijenu i humanu ekologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji je redakciji N1 prosledio Marko Davidović iz naselja Besni fok, navedeno je da "rezulati fizičko-hemijskih ispitivanja nisu usaglašeni sa normativom o higijenskoj ispravnosti vode za piće".

- U dokumentu piše da je ispitivanje vode završeno 29. maja, a mi smo tek 7. juna dobili obaveštenje da voda u četiri naselja nije za konzumaciju i kuvanje. Od tada ne dobijamo informaciju šta se dešava, kada će problem biti rešen, a leto je i svi imamo decu - rekao je za N1 Davidović.

Četiri kilometra do cisterne

On je dodao da su cisterne postavljene samo u Besnom foku i Vrbovskom, kao i da stanovnici naselja Preliv prelaze po četiri kilometra bi se snabdeli vodom za piće i kuvanje.

Davidović je naglasio da rezultati analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje jasno pokazuju da je vodi prisutan arsen u duplo većim količinama nego što je njegova maksimalna dozvoljena koncentracija.

- Dakle, ta voda nikako nije dobra, arsen je veoma opasan - rekao je Marko Davidović.

N1 se u utorak obratio JKP Beogradski vodovod i kanalizacija sa molbom za informaciju kada će u naseljima Vrbovsko, Besni fok, Preliv i Široka greda u opštini Palilula problem sa vodom biti rešen, ali odgovor, do objavljivanja ovog teksta, nije stigao.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati