Beograd

[ Izvor: N1 ]

06. 06. 2024. 19:55 12

"Radi se o pljački veka": Kako je fantomska firma bez zaposlenih došla do najatraktivnijeg zemljišta

Dobijaju investitori priliku da ruše kulturna dobra, ali i da jeftino kupe zemljište na kome onda zarađuju enormne iznose. Tako je i zemljište Industrije mašina i traktora (IMT) na Novom Beogradu prodato za 70 miliona evra. Kupac je, ispostaviće se, fantomska firma.

Zemlja na 33 hektara - više nije gradska. Nekadašnji Titov gigant otišao je u ruke firme ABL Solvent.

- Radi se o pljački veka - tvrdi Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu.

Za svega 70 miliona evra, Davor Macura kupio je nekada svetski priznatu novobeogradsku fabriku mašina i traktora. Istina, bila je u dugovima i otišla budzašto.

- Tako da je on stekao za bagatelu 33 hektara najatraktivnijeg građevinskog zemljišta u Beogradu. Ako pođemo od toga da hektar građevinskog zemljišta vredi minimum 10 miliona evra, a verovatno vredi i mnogo više, dolazimo do proste računice da zemlja koju je gospodin Macura stekao vredi preko 330 možda i čitavih pola milijarde evra - navodi Jovanović.

Novom vlasniku to je omogućio nedavno usvojen Zakon o planiranju i izgradnji, kome su se pojedini poslanici protivili.

- Taj zakon je zapravo bio paravan da SNS svojim prijateljima i režimskim partenrima omogući da na vrlo jeftin način, ispod tržišne cene, dođu do određenih lokacija - objašnjava Danijela Nestorović, narodna poslanica i advokatica.

Biznismen Davor Macura, koji u svom vlasništvu ima banku - lokaciju IMT-a dobio je na korišćenje. Zahvaljujući zakonu dobio je benefit.

- Onog trenutka kada vi to nešto date na korišćenje vrlo je izvesno da će taj čovek predajom zahteva za konverziju zemljišta postati vlasnik i onda kao vlasnik ima pravo po Ustavu Srbije da raspolaže svojom imovinom na način koji on želi - kaže Nestorović.

A Macura želi, kako prenose pojedini mediji, da na 33 hektara gradi nebodere, više od 5.000 stanova, ali i komercijalni prostor. Firma ABL Solvent osnovana je 2012. godine. Registrovana je kao mikro firma - bez zaposlenih.

Podaci APR-a pokazuju da se firma ABL Solvent nalazi u Ugrinovačkoj 212 u stanu broj 53. Interfon nema oznaku te firme, mi smo zvonili, ali se niko nije oglasio.

- Sve što može da se vidi na APR-u govori zapravo da je reč o fantomskoj firmi. Zapravo na taj način, kroz te fantomske firme se peru, pa mogu slobodno da kažem i građana i ove države - rekla je Danijela Nestorović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Prevrtljiv pas

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati