Beograd

[ Izvor: Nova ekonomija ]

28. 05. 2024. 22:06 6

Vinča u problemu: Beograd PROIZVODI previše otpada

Termoelektrana - toplana Vinča, poznatija kao spalionica otpada, ima problem sa količinom smeća koje se dovozi u to postrojenje sa teritorije Beograda. Kako se pokazalo, raspoloživi prostor za odlaganje otpada koji je trebalo da bude dovoljan za narednih 25 do 30 godina, biće popunjen već za 12 do 15 godina. Pored toga, zbog nerešene primarne selekcije otpada, u Vinču odlazi onaj lošeg kvaliteta i sve količine se spaljuju u skladu sa kapacitetom, umesto da se spaljuje samo onaj otpad koji ne može da se reciklira.

U Centar za upravljanje otpadom u Vinči, javno komunalno preduzeće Gradska čistoća je u 2022. godini dopremilo oko 625.000 tona komunalnog otpada, a u 2023. godini oko 635.000 tona, što predstavlja količine koje su oko 25 odsto više nego što je predviđeno Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu (510.000 tona godišnje).

Termoelektrana-toplana Vinča projektovana je za spaljivanje 340.000 tona otpada, dok je prema Ugovoru planirano da se na deponiju godišnje odlaže 170.000 tona komunalnog otpada, objašnjavaju iz kompanije "Beo Čista Energija" koja vodi ovo postrojenje.

- Količina otpada koji se deponuje je perspektivno trebalo da se smanjuje sa porastom stope izdvajanja otpada koji može ponovo da se iskoristi u lancu cirkularne ekonomije, ali su pozitivni efekti unapređenja infrastrukture za primarnu separaciju otpada i napora grada Beograda da sistemski unapredi poštovanja principa hijerarhije otpada i cirkularne ekonomije u senci značajno viših količina komunalnog otpada koje generišu stanovništvo Beograda i poslovne aktivnosti - navode za Novu ekonomiju u toj kompaniji.

Tako je u toku prošle godine u fazi testiranja, Vinča spalila 146,5 hiljada tona komunalnog otpada, dok je na deponiju odloženo oko 490.000 tona. Energija koja je proizvedena spaljivanjem, preusmerena je početkom marta u toplanu "Konjarnik", kada je i počelo sa radom postrojenje za preuzimanje toplotne energije, tako da su se građani ovog dela Beograda ogrejali, kako je navedeno, "zelenom energijom".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati