Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

21. 05. 2024. 07:49 4

Udžbenici poskupeli, ni "Šapićevih" 20.000 neće biti dovoljno

Kada je predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić sredinom aprila obećao po 20.000 dinara za svakog osnovca i srednjoškolaca na ime nabavke udžbenika, možda su roditelji beogradskih đaka mogli da se nadaju da će im to biti dovoljno da opreme decu u novoj školskoj godini. Međutim, mesec dana kasnije, ponude za nabavku knjiga iz pojedinih škola većini njih, posebno onima koji imaju decu u višim razredima, razbijaju svaku iluziju, jer, recimo, kompleti udžbenika za sedmi ili osmi razred premašuju obećanu cifru.

Tokom aprila do većine beogradskih roditelja stigle su informacije da ne mogu da računaju da će Grad finansirati nabavku knjiga na način kako je to urađeno prošle godine. Prošlog leta besplatni udžbenici su naručeni i podeljeni preko škola kao jedno od predizbornih obećanja u glavnom gradu, uz najavu da će to zaživeti kao stalna praksa narednih godina.

Ovog proleća prvo se nezvanično moglo čuti da će umesto nabavke preko škola uslediti podela vaučera jer je to jednostavnije za realizaciju, da bi Aleksandar Šapić u jednom trenutku saopštio da svakom osnovcu i srednjoškolcu u septembru sleduje po 20.000 dinara za nabavku knjiga.

- Odlučili smo da umesto udžbenika za osnovce i srednjoškolce, koje smo uveli prošle godinu po prvi put, odemo korak dalje i da obezbedimo 20.000 dinara po detetu koje ide u beogradsku osnovnu i srednju školu. To smo nazvali đačka pomoć roditeljima - rekao je Šapić tada.

Naveo je i da je najskuplji komplet udžbenika oko 16.000, 17.000 dinara dok je najjeftiniji - za niže razrede osnovnih škola - oko 11.500 dinara, što je ostavljalo prostora da roditelji pomisle da bi od te nove gradske pomoći moglo da ostane i za pribor, novu đačku torbu ili patike.

Tome još uvek možda mogu da se nadaju oni čija deca idu u niže razrede osnovne škole, pošto se kompleti knjiga u nižim razredima kreću oko 10.000 ili 11.000. Naravno, sa uvođenjem više predmeta i udžbenika, cena raste, pa je sasvim izvesno da će roditelji sedmaka, osmaka i srednjoškolaca morati da dodaju za nabavku školskih knjiga.

"Šokirali smo se kad smo videli ponudu"

Prema ponudi koju su roditelji dobili iz novobeogradske osnovne škole "Marko Orešković", komplet školskih knjiga za sedmi razred sa nemačkim kao drugim stranim jezikom iznosi 23.325 dinara, dok je za one koji uče italijanski kao drugi strani jezik cena za skoro 400 dinara viša i iznosi 23.705 dinara.

- Šokirali smo se kada smo videli cene. Verovali smo da će tih 20.000 biti dovoljno, jer nam je pretprošle godine starije dete bilo sedmi razred i tada nas je komplet koštao oko 16.000 dinara. Prošle godine su nabavljene besplatno preko škole, a ovo sada je baš bio šok kada je mlađe dete donelo ponudu - priča za Nova.rs otac jednog sedmaka iz ove novobeogradske škole.

Za knjige iz srpskog jezika, prema ovoj ponudi, potrebno je oko 3.000 dinara pošto je čitanka "Umetnost reči" izdavača Novog logosa 1.100 dinara, gramatika istog izdavača 1.100, a radna sveska 790 dinara. Udžbenik iz matematike sa zbirkom zadataka, u izdanju Vulkana, košta 1.990 dinara. Geografija za sedmi razred Novog logosa je 1.330 dinara, a za neme karte je potrebno izdvojiti još 225 dinara. Vulkanova istorija za sedmi razred je 1.200 dinara, dok je biologija Novog logosa nešto skuplja i iznosi 1.650.

Za knjige iz fizike je potrebno 1.800 dinara, po 900 za udžbenik i zbirku zadataka, oboje izdavačke kuće Saznanje. Za predmet tehnika i tehnologija potreban je udžbenik Kletta po ceni od 1.210 dinara i komplet materijala, koji košta 1.790 dinara. Vulkanova knjiga iz hemije za sedmi razred je 1.040 uz koju ide i zbirka zadataka, čija je cena 850 dinara.

Udžbenik iz engleskog za sedmi u izdanju Novog logosa je 1.590 dinara, uz koji ide i radna sveska koja košta 880 dinara. Za knjigu iz italijanskog, u izdanju Data statusa, potrebno je platiti 1.290, a radnu svesku 990 dinara.

U ovom kompletu za sedmaka još je i Muzička kultura 7, knjiga u izdanju Novog logosa po ceni od 890 dinara, Likovna kultura 7 Eduke po ceni od 880 i udžbenik iz informatike, koji je izdao BIGZ po ceni od 1.100 dinara.

Samo za radne sveske više od 9.000 dinara

Sem narudžbine celog kompleta, roditeljima osnovaca u školi "Marko Orešković" nudi se mogućnost da naruče samo radne sveske, po ceni od 9.315 do 9.515 dinara zavisno od drugog stranog jezika.

I roditeljima u drugim beogradskim školama najavljeno je da će ovih dana deca iz škole doneti ponudi za nabavku udžbenika, dok su neke škole na svoje internet prezentacije okačile koje će knjige koristiti sledeće godine, da roditelji samo već mogu da naprave okvirnu kalkulaciji ili da vide da li i šta od knjiga koje su koristila starija deca mogu da iskoriste. Tako je na sajtu osnovne škole "Laza Kostić" iz Beograda okačen je spisak neophodnih udžbenika za narednu školsku godinu po razredima, ali bez cena.

Pretragom po sajtovima navedenih izdavača, Nova.rs je došla do računice više od 22.000 dinara za knjige osmaka prema spisku na sajtu ove škole, uz ogradu da možda nisu svi cenovnici izdavača, koji se mogu pronaći na njihovim prezentacijama, još uvek aktuelni ili da možda neće biti korigovani narednih dana.

Vulkanova čitanka iz srpskog koja je neophodna osmacima u beogradskoj osnovnoj školi "Laza Kostić" košta 1.200, gramatika je 1.010, a radna sveska za srpski jezik je 790 dinara. Udžbenik i zbirka zadataka iz matematika istog izdavača, je 1.990 dinara, slično kao i kod sedmaka u "Marku Oreškoviću". Slične su i cene udžbenika iz istorije, gde je Vulkanova istorija za osmi razred 1.200 dinara, kao i iz geografije po ceni od 1.330, mada na ovom spisku nedostaju nema karte.

Hiljadu po hiljadu… ode Šapićeva pomoć

Malo se razlikuju cene knjiga za fiziku, gde je udžbenik u izdanju Logosa 1.290 dinara, dok je pripadajuća zbirka zadataka Logos 750 dinara. Biologija, u izdanju BIGZ-a, iz koje će da uče osmaci u "Lazi Kostić", prema dostupnim cenama na internetu trenutno je 1.550 dinara, što je sto dinara jeftinije od knjige koja se traži sedmacima u "Marku Oreškoviću".

Osmacima je takođe potrebna i Vukalnova hemija, čija je cena trenutno 1.050 i pripadajuća zbirka zadataka sa laboratorijskim vežbama 850 dinara. Knjige za tehniku i tehnologiju su takođe sličnih cena, udžbenik 1.200 dinara, a materijali za konstruktivno modelovanje 1.790 dinara.

Udžbenici za muzičko, likovno i informatiku takođe koštaju otprilike isto za sedmaka i osmaka. Logos Muzička kultura za osmi razred je 890, Vulkan Likovna kultura 830 dinara, a Informatika od istog izdavača 1.040 dinara.

Knjiga za engleski jezik za osmake izdavačke kuće Klett, bar prema podacima sa njihove internet prezentacije je 1.100 dinara i za skoro 500 dinara jeftinija je od one Novog logosa koja je u ponudi za sedmake. Nešto je jeftinija i radna sveska koja košta 670 dinara.

Osmacima u "Lazi Kostiću" kao knjige za drugi strani jezik su propisani užbenici za nemački, u izdanju Klett, po ceni od 1.110 dinara i radne sveske od 790 dinara, kao i knjige za ruski od istog izdavača po istoj ceni.

Uz rezervu da ova projekcija cene komplet knjiga za osmake u školi "Laza Kostić" doživi i neke promene, jasno je da roditeljima sedmaka i osmaka u Beogradu obećanih 20.000 neće biti dovoljno za nabavku knjiga.

Recimo, sagovornik sa početka ovog teksta, čiji sedmak je doneo ponudu iz OŠ "Marko Orešković", a čije starije dete kreće u gimnaziju.

U srednjim školama ne postoji praksa naručivanja udžbenika preko škole, pa je sasvim jasno da nekome ko ima recimo jedno dete u gimnaziji i jedno u nekom višem razredu osnovne škole tzv. Šapićeva đačka pomoć neće biti dovoljna, kao ni onima koji imaju dvoje dece u višim razredima osnovaca.

Važno je napomenuti da će, bar kako je najavio Šapić, roditelji novac za nabavku knjiga dobiti u septembru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati