Beograd

[ Izvor: Forbes Srbija ]

15. 05. 2024. 20:24 0

Beograd na vodi bi da PRIVATIZUJE i Savsku ulicu?

Kada je novinarka N1 televizije u oktobru prošle godine pokušala da snimi prilog u Hercegovačkoj ulici, u tome je odlučilo da je spreči obezbeđenje Beograda na vodi. Pristup koji su imali ovom "zadatku“, mnogo govori o svesti o ovom stambenom kompleksu. Radniku obezbeđenja "otelo“ se da ne može da se snima, jer je to privatna ulica.

I to možda i ne bi bilo čudno imajući u vidu da je posebnim zakonom odnosno leks specijalisom za Beograd na vodi dozvoljeno da se izgradnja ili rekonstrukcija ulica, koje su oduvek bile javna svojina, poveri većinski privatnom investitoru.Ono što je Beograd na vodi zamislio da radi u Savskoj ulici, odnosno Idejno rešenje koje je podneo radi dobijanja uslova, nije u skladu sa Planom generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, tj. nije kompatibilno sa planom prve faze izgradnje prve linije metroa.

- Na osnovu navedenog, utvrđeno je da nisu ispunjeni uslovi za građenje na predmetnim katastarskim parcelama, te se na osnovu ovih lokacijskih uslova ne može izdati građevinska dozvola, u skladu sa podnetim zahtevom - navodi se u obrazloženju koje je potpisao sekretar Sekretarijata za urbanizam Marko Kulić, prenosi Forbes Srbija.

To praktično znači da Beograd na vodi još neće moći da rekonstruiše Savsku ulicu tako da ni obezbeđenje ovog kompleksa još neko vreme neće imati muke da objašnjava da li je i ta ulica privatna ili ne. Iako je preskočio prvu stepenicu u postupku pribavljanja dozvola, druga je zasad nedostižna. Beogradu na vodi ostaje da izmeni Idejno rešenje, ali prema dostupnim podacima, novi zahtev za lokacijske uslove još nije podnet.

U vesti kojom najavljuje rekonstrukciju Savske ulice, Beograd na vodi naveo je da će pored "privilegije stanovanja u okruženju koje objedinjuje dinamičan gradski život i mir bujnog zelenila, stanari Savske ulice imaće najkvalitetnije sadržaje na dohvat ruke“. Tu se nabrajaju prodavnice, restorani, kafići, šoping centar Galerija, Sava Promenada, Savski park, najsavremeniji sportski centar u zaleđu Savskog trga i brojni drugi sadržaji. Do kraja godine najavljuju se i izgradnja dvojezične državne osnovne škole i dečijeg vrtića, kao i rekonstrukcija zgrade Stare pošte.

Kao jedna od prednosti dodata je i metro stanica koja će biti pozicionirana iza nekadašnje Glavne železničke stanice, a gde će se ukrštati dve linije metroa, istog onog koji sada predstavlja prepreku rekonstrukciji Savske ulice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati