Beograd

[ Izvor: Mediji ]

11. 04. 2024. 17:58 27

"Hitna kaže da nema vozilo, čovek nam UMIRE NA RUKAMA": Novi poraz srpskog zdravstva

Još jedan život izgubljen je tokom čekanja službe Hitne pomoći. Muškarac je doživeo infarkt, i bila mu je potrebna hitna reanimacija, a saniteta ni na vidiku. Komšije su ga odvele u najbližu medicinsku ispostavu, ali je tamo, kako se tvrdi u objavi na društvenim mrežama, usledio još veći šok, jer čoveka na kraju niko nije ni reanimirao. Preminuli muškarac je iz Kaluđerice, gde se takođe prepliću nadležnosti dve službe hitne pomoći, kao što je bio i u slučaju Sare Petković (22) iz Velikog Mokrog Luga. I ona je preminula čekajući da se službe usaglase koja treba da izađe na taj teren.

- Oko 18 sati je prvi komšija do mene pao u dvorištu, doživeo je infarkt. Pozvala sam Hitnu pomoć, gde su rekli da moram da zovem Grocku, dali su mu broj hitne u Grockoj, gde sam molila da pošalju vozilo jer čovek polako ostaje bez znakova života, a za to vreme mi mu dajemo veštačko disanje - piše žena u objavi koja je objavljena na Instagram stranici serbialive_beograd.

Jedan sanitet za celu Grocku

Kako dalje navodi, iz službe Hitne pomoći Grocka rekli su joj da nemaju nijedno vozilo, i da im je jedini sanitet koji imaju u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

- Krećemo ka Vinči kolima, usput ih zovem da mi kažu gde možemo da ga dovedemo najbliže da ima nekoga da može da ga reanimira. Na to me gospođa ispituje koje je krvne grupe, šta se desilo... dok meni čovek umire u krilu. Dolazimo do Vinče, doktorka nije pokušala ni da ga reanimira, ni da mu da veštačko disanje, da mu masira srce, ništa, apsolutno ništa, a vremenska razlika od kada je pao do kada smo ga doveli je 10 minuta - nastavlja se dalje u objavi.

Kako tvrdi, doktorka joj je je rekla "nećemo valjda nasred ulice da ga reanimiramo", što je ovu ženu posebno šokiralo.

- Na to sam ja dodala - "odvedi ga u kafić, kao da je bitno gde ćete reanimirati čoveka", pritom nikoga nije bilo ko je mogao da ga podigne... Nas je bilo dvoje, a čovek opušten... Nije bilo šanse. Niti su dovezli kolica, bilo šta da ga prebacimo u nešto. To bi trebalo da bude human posao, a ovo je užas, sramota. Treba nešto da se pokrene povodom ovoga, jer znamo da ovo nije prvi slučaj za Hitnu, a kamoli za područje Kaluđerice - piše ona dalje.

"Vodite ga u Klinički na reanimaciju"

Ona dalje piše da je čovek preminuo nakon svega.

- Ali ovo nije prvi put da se ovo dešava, ne može jedno vozilo na ovoliku opštinu. Pritom, Grocka i Kaluđerica su na pola sata, ovo je stvarno sramota. I da dodam samo, zvala sam ih nekoliko puta da bih pitala gde da odvedemo čoveka, a da neko može da mu pomogne reanimacijom ili slično. Na šta su mi rekli: "Ne znam, verovatno Klinički centar Srbije". Da iz Kaluđerice vozimo mi u kolima čoveka koji je na samrti do Kliničkog... - i dalje u neverici piše ova žena.

Posetimo, pre nešto manje od mesec dana Srbiju je zaprepastila i potresla smrt mlade Sare Petković (22) iz Beograda, koja je preminula nakon snažnog napada astme dok su službe Hitne pomoći prebacivale odgovornost jedna na drugu ko treba da ode na adresu na kojoj je devojka živela i sa koje je upućen poziv.

U vezi sa ovim slučajem Blic je poslao pitanja Domu zdravlja Grocka u čijoj nadležnosti su služba hitne medicinske pomoći u Grockoj i Zdravstvena stanica u Vinči. U kabinetu direktora je rečeno da su pitanja dobili i da će odgovoriti u najkraćem mogućem roku, ali do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati