Beograd

[ Izvor: N1 ]

03. 04. 2024. 09:10 7

Koliki će porez na imovinu plaćati Beograđani za 2024.

Stanovnici Beograda ove godine bi rešenja za porez na imovinu trebalo da dobiju u istom iznosu kao i za 2023. Razlog nije to što nekretnine u glavnom gradu nisu poskupele u periodu koji se uzima za obračun osnovice za oporezivanje, već činjenica da Grad nije na vreme objavio odluku o prosečnim cenama kvadrata po zonama.

Osnovica za obračun poreza na imovinu u Beogradu ove godine nije uvećana.

Pošto Grad Beograd nije na vreme objavio prosečnu cenu kvadratnog metra nepokretnosti na teritoriji Grada Beograda, u cilju utvrđivanja poreza na imovinu za 2024. godinu, građani za ovu godinu ne bi trebalo da dobiju zaračunat ni dinar više u poreskom rešenju.

Ovo proizilazi iz Zakona o porezima na imovinu, kojim se predviđa da u slučaju propusta opštine ili grada da objavi prosečne cene nepokretnosti - računa se da su one iste kao godinu pre.

To, dalje, znači da će poreska osnovica i razrezan porez biti isti kao godinu pre - naravno, u slučaju da vlasnik stana nije menjao prebivalište, pošto bi u slučaju da nije prijavljen na adresi stana u kojem živi, izgubio pravo na popust od 50 odsto.

Podsetimo, zakon predviđa da "utvrđeni porez na kući za stanovanje ili stanu u kojem stanuje obveznik i u kojoj je prijavljeno njegovo prebivalište umanjuje se za 50 odsto, a najviše 20.000 dinara".

Ovu odluku Grad Beograd je, po zakonu, bio dužan da objavi do 30. novembra 2023.

- Ako jedinica lokalne samouprave nije objavila prosečne cene u roku propisanom ovim zakonom, osnovica poreza na imovinu jednaka je osnovici poreza na imovinu te, odnosno odgovarajuće nepokretnosti u toj zoni obveznika koji ne vodi poslovne knjige za tekuću godinu, za odgovarajuću korisnu površinu - stoji u zakonu.

Može li da bude poskupljenja od 5%

Kada je, u oktobru 2022, Skupština Grada Beograda usvajala odluku koja se odnosi na cenu kvadrata tokom proteklih 12 meseci, usvojena je još jedna odluka - izmena Odluke o visini stope poreza na imovinu, koja je predvidela da u 2023. godini žitelji glavnog grada mogu da plate maksimum pet odsto veći porez nego za godinu pre.

U oktobru 2022. je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio da se "nije preterano bavio" porezom na imovinu, ali da je Grad Beograd taj porez ograničio da ne ide više od pet odsto.

- Ograničili smo na pet odsto, jer su cene skočile i više od 30 odsto. Svaki stan vredi 25 ili 30 odsto više, ali pošto protekle dve godine nije bilo povećanja, povećali smo porez na imovinu do pet odsto - rekao je Šapić tada na sednici Skupštine Grada Beograda.

Aleksandar Šapić je, podsetimo, zbog raspisivanja izbora podneo ostavku na mesto gradonačelnika Beograda 29. septembra 2023, ali je Privremeni organ Grada osnovan 30. oktobra 2023. Odluke koje usvaja Grad Beograd, od tada, izglasavaju se na sednicama Privremenog organa.

Odluka o visini stope poreza na imovinu, koja će se primenjivati za 2024. godinu ovaj put je - izostala.

Kako se "meri" cena kvadrata

Prema Zakonu o porezima na imovinu, prosečnu cenu kvadrata stana ili kuće, po zonama, na teritoriji opštine, "utvrđuje svaka svaka jedinica lokalne samouprave aktom nadležnog organa, na osnovu cena ostvarenih u prometu uz naknadu".

U obračun ulaze cene prodatih nekretnina tokom 12 meseci, ali ne od januara do decembra, već od 1. oktobra prošle godine, do 30. septembra tekuće.

Konkretno, kada je reč o porezu za 2024. godinu, gledaju se cene iz kupoprodajnih ugovora stanova, kuća i zemljišta u periodu od 1. oktobra 2022. do 30. septembra 2023. Prosečne cene objavljuju se do kraja novembra 2023. i važe za obračun poreza za 2024.

Ukoliko izostane objava ovakve odluke, važe cene iz odluke opštine i grada za godinu pre.

Šta je sa preduzećima

Porez na imovinu plaćaju i preduzeća.

Zakon predviđa da se, u slučaju da izostane odluka lokalne samouprave kojom se utvrđuje prosečna cena nepokretnosti po zonama, osnovica poreza za imovinu za ovu godinu, utvrđuje na osnovu knjigovodstvene vrednosti te imovine poslednjeg dana prošle godine.

To znači da je poreska osnovica za obračun poreza na imovinu za preduzeća u 2024. godini - knjigovodstvena vrednost nepokretnosti na dan 31. decembar 2023. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati