Beograd

[ Izvor: Vreme ]

30. 03. 2024. 11:38 2

Poklanjanje placeva na prostoru Generalštaba otvara vrata korupciji

Beogradu trebaju hoteli, ali oni moraju da se grade na predviđenim lokacijama i tržišno pošteno, kaže za "Vreme“ ekonomista Milan Kovačević. Poklanjanje placeva na prostoru Generalštaba pak samo otvara vrata korupciji.

Hektari građevinskog zemljišta koji su "poklonjeni“ za gradnju Beograda na vodi "porušili“ su tržište u Beogradu, kaže za "Vreme“ iskusni ekonomista i konsultant Milan Kovačević. Ukoliko prostor Generalštaba bude na isti način poklonjen direktnom pogodbom, to dalje potresa tržište parcela za gradnju.

- Jer, ostali koji nisu dobili plac, moraju da ga kupe, a taj udeo u ceni onoga što se gradi je između četvrtine i trećine vrednosti. Time se ostavlja mogućnost za korupciju ili političko odlučivanje koje nema nikakve veze sa ekonomijom - tvrdi Kovačević.

Ovih dana se usijala rasprava o planovima da se prostor Generalštaba ustupi na 99 godina firmama Džareda Kušnera, zeta bivšeg i možda budućeg predsednika SAD Donalda Trampa. Kako je pisao Njujork tajms, zemljište bi bilo "dato u zakup“ bez naknade, a Srbiji bi pripalo 22 odsto profita.

- Ali pitanje je od čega je tačno taj procenat - upozorava Kovačević.

On tome dodaje i emotivne razloge.

- Nelogično je da bombardovanje u kojem su mnogi ljudi stradali stvara novo građevinsko zemljište naglašava Kovačević.

Na argument vlasti da grad "mora da se razvija“, Kovačević kaže da je tačno da Beogradu su potrebni dodatni hotelski kapaciteti.

- Beograd raste na dva načina, po broju građana, a značajno raste turizam. Beogradu sigurno trebaju hoteli, među njima i oni visokog kvaliteta, ali oni bi morali da budu urbanistički postavljeni i da se grade gde treba - kaže Kovačević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati