Beograd

Direktno.rs

26. 03. 2024. 16:55 11

"SNS planira da privatizuje gradski javni prevoz u Beogradu"

"Najnoviji predlog odluke o usvajanju predloga Projekta javno privatnog partnerstva u obavljanju komunalne delatnosti gradskog javnog prevoza u Beogradu, a koji je Sekretarijat za javni prevoz predložio Privremenom organu grada Beograda predstavlja korak u nizu koji vodi ka privatizaciji gradskog javnog prevoza u Beogradu. Privatizacija gradskog javnog prevoza u Beogradu se uvodi na mala vrata", istakao je potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Miloš Pavlović, čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Gradski javni prevoz predstavlja jednu od tri najvažnije stvari u Beogradu i opšte je poznata stvar koliko je važno imati efikasan gradski javni prevoz. U prethodnih godinu dana više puta smo ukazivali da je gradski javni prevoz u Beogradu pred kolapsom, ali gradska vlast po tom pitanju nije uradila ništa, nastavlja sa njegovim urušavanjem što dovodi u opasnost život i bezbednost ljudi i imovine.

Izražavamo opravdanu sumnju da se Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) namerno gura u finansijske dugove i devastira kako bi se dovelo u fazu da jedini izlazak iz problema jeste njegova privatizacija.

Kada pogledamo poslovanje GSP, vidimo da duguju na sve strane već godinama, i to Infostanu, Vodovodu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, elektranama... Konkretno, gubici GSP u 2021. godini su bili 1,2 milijarde dinara, dok su u 2020. bili 2,2 milijarde dinara. Otprilike svake godine posle svih ulaganja i donacija grada GSP gubi 10-20 miliona evra godišnje.

GSP svake godine pravi finansijske gubitke, te je potrebno uraditi dubinsku analizu ovog preduzeća i identifikovati mogućnosti za reorganizaciju i unapređenje. U GSP infrastruktura je u stanju raspada, čime se ugrožava bezbednost saobraćaja, klima u autobusima leti greje a zimi hladi, vozači su prinuđeni da rade i po dve smene kako bi sebi obezbedili ekonomsku egzistenciju, a GSP pojedine poslove održavanja poverava privatnim preduzećima tako da smo dobili neku vrstu privatno-javnog partnerstva koji kontroliše gradski prevoz. U prethodne četiri godine napravljen je dug od 9 milijardi dinara za koji niko nije odgovarao, direktori se postavljaju kao vršioci dužnosti i biraju bez javnog konkursa i direktnim kršenjem zakona.

Narodni pokret Srbije, kao odgovorna politička stranka koja je posvećena iznalaženju rešenja za različite probleme sa kojima se svakodnevno susreće naše društvo i građani, predlaže kao jedno od rešenja za javni gradski prevoz bude njegova reforma i restruktuiranje, kao i svakog drugog javnog preduzeća, u tom smislu što će se izvršiti njegovo restruktuiranje postavljanjem profesionalnog i stručnog menadžmenta koji će izvršiti optimizaciju stručnog kadra i broja zaposlenih, zaustaviti nameštene javne nabavke, novac od zaustavljanja nameštenih javnih nabavki usmeriti za kupovinu nove infratsrukture, prevoz putnika poveriti samo onim privatnim prevoznicima koji će garantovati kvalitetniju i bolju uslugu prevoza Beograđanima, a protiv odgovornih lica koja su u prethodnom periodu doveli preduzeće na ivicu bankrota inicirati pokretanje krivičnih postupaka", zaključuje se u saopštenju Miloša Pavlovića, potpredsednika Narodnog pokreta Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati