Beograd

[ Izvor: Nova ekonomija ]

24. 03. 2024. 21:09 14

Država sprema eksproprijaciju PRIVATNE IMOVINE - zbog pruge do Nacionalnog stadiona

U cilju izgradnje železničke pruge od Zemunskog polja do reke Save - deonica Zemunsko polje - Nacionalni stadion, Vlada Srbije je donela rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti, nepotpunu eksproprijaciju nepokretnosti - ustanovljavanjem prava službenosti prolaza i prava zakupa najviše do tri godine, kao i privremeno zauzeće nepokretnosti.

U cilju izgradnje železničke pruge od Zemunskog polja do reke Save - deonica Zemunsko polje - Nacionalni stadion, Vlada Srbije je donela rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti, nepotpunu eksproprijaciju nepokretnosti - ustanovljavanjem prava službenosti prolaza i prava zakupa najviše do tri godine, kao i privremeno zauzeće nepokretnosti, piše Nova ekonomija.

U pitanju su nepokretnosti u katastarskoj opštini Zemun polje, Surčin i Dobanovci. Korisnik eksproprijacije, odnosno administrativnog prenosa nepokretnosti, nepotpune eksproprijacije nepokretnosti, kao i privremenog zauzeća nepokretnosti je Republika Srbija.

Grad Beograd je ranije objavio plan za izgradnju železničke pruge od Zemunskog polja do budućeg Nacionalnog stadiona. Dvokolosečna i elektrificirana pruga će pored železničke stanice Zemunsko polje imati stajališta Singidunum, Aerodrom, Surčin i železničku stanicu Nacionalni stadion. Pruga se planira za putnički saobraćaj za brzine vozova do 120 kilometara na čas.

Trasa preseca područje naselja Altina, područje planirano za dalji razvoj Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd, kao i zone spontano nastale pretežno stambene izgradnje uz Aerodrom "Nikola Tesla". Granica plana potom preseca surčinsko polje i završava se u zoni Nacionalnog stadiona, tangirajući Nacionalni stadion sa severozapadne strane. Eksproprijacija predstavlja postupak prinudnog prelaska prava svojine na nepokretnosti (zemljišta, zgrade, drugi građevinski objekti) iz privatne u državnu svojinu ili njeno ograničenje. Nepokretnosti se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu i uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne. 

Eksproprijacijom, takođe, može da se ustanovi i službenost na nepokretnosti ili zakup na zemljištu na određeno vreme (nepotpuna eksproprijacija). Zakup može da se ustanovi samo u slučaju kada će se zemljište, s obzirom na svrhu za koju se zakup predlaže, koristiti ograničeno vreme, a najviše do tri godine (za istraživanje rudnog i drugog blaga, korišćenje kamenoloma, vađenje gline, peska i šljunka, zakup prirodnih dobara za stavljanje pod zaštitu i sl.). Po proteku roka na koji je izvršena nepotpuna eksproprijacija, korisnik eksproprijacije je dužan da zemljište vrati u prvobitno stanje.

Takođe, zemljište koje treba da služi određenoj potrebi u vezi sa izgradnjom objekata radi smeštaja radnika, materijala, mašina i slično može se privremeno zauzeti, a najduže do tri godine (privremeno zauzimanje).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati