Beograd

[ Izvor: Danas ]

08. 03. 2024. 14:46 0

Sedmak doneo NOŽ u školu na Vračaru: Reagovala policija

Učenik sedmog razreda beogradske OŠ „Sveti Sava“ u ponedeljak, 4. marta je doneo nož u školu, koji je istog dana oduzet, saznaje Danas.

O ovom incidentu danas su obavešteni roditelji učenika ove osmoletke porukom direktorke škole Jovane Milenković, kaže majka jednog đaka OŠ „Sveti Sava“ na Vračaru koja se obratila redakciji Danasa. 

U poruci u koju je Danas imao uvid piše da je o događaju istog dana obavešten MUP Vračar i roditelji, te da je učenik u prisustvu oca dao izjavu.

- Pokrenut je disciplinski postupak i zakazano saslušanje učenika. Na osnovu odluke Tima doneto je rešenje o udaljenju učenika sa neposrednog obrazovno-vaspitnog rada u trajanju od osam radnih dana. Organizovano je i obavešteno odeljenjsko veće. Izrađen je plan pojačanog vaspitnog rada u okviru koga je i plan društveno-korisnog tj. humanitarnog rada - piše u poruci.

Navodi se i da će đacima odeljenja koje učenik pohađa biti pružena dodatna podrška.

- Za roditelje učenika istog odeljenja biće organizovan roditeljski sastanak. Ukoliko smatrate da je bilo kom učeniku van ovog odeljenja potrebna podrška možete se obratiti pedagogu ili psihologu škole - piše u poruci.

Dodaje se da su o ovoj situaciji obavešteni Centar za socijalni rad Vračar, Školska uprava Beograd i Ministarstvo prosvete.

- U ovim vremenima kada nailazimo na različite izazove smatramo da je transparentnost, iskrenost i saradnja osnova za održavanje poverenja koje je neophodno za usmeravanje mladih ljudi na pravi put - poručila je roditeljima direktorka Jovana Milenković.

Da se incident dogodio za Danas su potvrdili u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu prosvete. Kako se nezvanično saznaje, policija je postupala po prijavi.

Obavešteno je Više javno tužilaštvo za maloletnike u Beogradu i Centar za socijalni rad. Policija nastavlja utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do ovog incidenta.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da je OŠ „Sveti Sava“ nakon incidenta postupila u skladu sa propisima - obavestila roditelje učenika, policiju i Ministarstvo prosvete.

- Održan je sastanak tima za zaštitu od nasilja koji je utvrdio mere vaspitnog rada sa učenikom, kao i mere društveno korisnog rada. Pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak, a učenik udaljen sa nastave. U slučaju rizičnog i neprimerenog ponašanja učenika, nasilja među učenicima, u školi ili van škole, u skladu sa zakonom, Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, postupa škola - kažu u Ministarstvu prosvete i dodaju da će prati postupanje škole i pružiti joj savetodavnu podršku.

Podsetimo da je nedavno kod učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ pronađen nož u rancu, a potom je učenica šestog razreda OŠ „Heroj Janko Čmelik“ u Staroj Pazovi u školu donela sekiru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati