Beograd

[ Izvor: Mediji ]

05. 03. 2024. 06:58 1

Dekan Hemijskog fakulteta: Imamo para do maja

Zgrada na Studentskom trgu u Beogradu u kojoj se nalazi sedam fakulteta i dva instituta biće, moguće je, uskoro zatvorena zato što je novac koji njeni stanari dobijaju od države nedovoljan za plaćanje stalnih troškova održavanja zgrade.

Mogu da izdrže još samo do maja.

Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić rekao je za N1 da nikad nisu dobijali dovoljno novca da pokriju sve stalne troškove.

- Problemi počinju izrazito 2022. godine kada je poskupela struja 10 odsto, a od 2022. poskupljenje je 100 odsto za fakultete - upozorio je.

- Nemamo dovoljno novca. Da u ovom trenutku ostanu na potrošnji od prošle godine, fakultetu fali 27 miliona da plati samo struju i grejanje - rekao je Roglić.

Dodaje i da su "poskupeli i troškovi iznošenja smeća i vode".

Podseća da su te godine održani sastanci sa tadašnjim ministrom prosvete Brankom Ružićem i sa predstavnicima EPS, ali da nisu došli do rešenja.

- Godine 2022. je Univerzitet usvojio platformu vezanu za finansiranje visokog obrazovanja, u skladu sa tim aprila 2023. formirana je Radna grupa za rešavanje finansiranja visokog obrazovanja.

Ali od tad nema nikakvog napretka.

- Stav svih dekana naše grupacije je da ćemo, ukoliko se ne reši problem stalnih troškova, biti prinuđeni da zatvorimo zgradu. Nećemo moći da plaćamo račune, u slučaju da ne plaćamo - sledi blokada računa i dolazak izvršitelja koje smo opet dužni da nagradimo za njihovo izvršenje zbog toga što će nam blokirati račun - kaže Rogić.

- Trošimo sve finansijske resurse na pokrivanje ovih računa, posle maja ne verujem, ponovo ćemo održati sastanak i doneti konačnu odluku. Da li će biti upisa, to je odluka koju će doneti dekani svih fakulteta - rekao je dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati