Beograd

[ Izvor: N1 ]

03. 03. 2024. 17:53 5

Vlada ekspropriše imovinu na Slaviji zbog metroa koji tu neće ni proći

Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju imovine u blizini Slavije, zbog izgradnje pešačkog koridora, odnosno promenade ispod koje je planirana podzemna trasa metro linije 2. Problem je, međutim, što po svemu sudeći, metro tuda neće ni proći.

Zbog gradnje pešačkog koridora na Slaviji, odnosno promenade ispod koje je planirana podzemna trasa metro linije 2, Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos nepokretnosti (zemljišta i objekata na zemljištu), objavila je Nova ekonomija.

Promenada će, kako se navodi, povezati ulice Svetozara Markovića i Kralja Milutina, odnosno park Manjež i Trg Slavija, između zgrade Narodne banke Srbije i stambeno-poslovnog kompleksa "King’s Circle Residences" koji je trenutno u izgradnji.

Rešenje o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju je, kako se objašnjava, doneto saglasno informaciji o lokaciji od 10. marta 2022. godine, izdatoj od strane Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda, i u skladu sa Planom detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Кralja Milana i Kralja Milutina.

Da će tuda proći druga linija beogradskog metroa, stoji i u Planu generalne regulacije (PGR) šinskih sistema u Beogradu. Linija 2 bi, prema PGR-u, naime, trebalo da ide od Savskog trga do parka Manjež, gde je planirana metro stanica, a zatim ispod Trga Slavija do stanice Makenzijeva, gde bi se metro povezao sa sistemom BG:voza.

Ta trasa, prema informacijama Udruženja "Po meri metro", međutim, više nije aktuelna.

- Tehnička komisija Grada Beograda za izgradnju metroa je usvojila izmenu plana metroa u delu trase preko Slavije, i (francuska kompanija) Ežis sada radi na projektovanju - objašnjava za N1 Danilo Vukmirović iz "Po meri metro".

Dodaje, međutim, da u toku izrade idejnog plana promenade u blizini Slavije, trasa metroa, prema PGR-u, jeste prolazila pored zgrade Narodne banke Srbije.

Banka, kolektori, hidrotehnički tunel: Zašto metro ne može "kroz" Manjež

Krajem 2022. godine, međutim, JKP Beogradski metro i voz raspisao je tender za izradu digitalnog topografskog plana za izmenjenu trasu linije 2 beogradskog metroa. Prema tim izmenama, metro sa Savskog trga do Slavije ne ide ispod Manježa, već velikom devijacijom ispod istorijskog centra Beograda.

- Nova trasa metroa preko Slavije, koja još nije zvanično usvojena, prolazi u smeru Pionirski park - Karađorđev park, sa stanicom u "Mitićevoj rupi". Dakle, zaobilazi pomenuti prostor oko NBS - objašnjava Vukmirović.

Kao razlozi za ovakve izmene, prema pisanju eKapije, bili su navedeni negativni uslovi NBS za prolazak tunela neposredno uz objekat banke, negativni uslovi Infrastrukture železnica Srbije na povezivanju linije 2 metroa sa gradskom železnicom u planiranoj stanici Makenzijeva, ukrštanje trase druge linije metroa sa atmosferskim kolektorom u Resavskoj ulici i hidrotehničkim tunelom na Slaviji, postojeći i planirani kolektori u Južnom bulevaru, i novoizgrađeni i objekti koji su u fazi izgradnje na pozicijama planiranim za stanice Južni bulevar i Grčića Milenka.

N1 se obratio pisanim putem i JKP Beogradski metro i voz sa pitanjem da li je definisana finalna trasa druge linije beogradskog metroa, ali nikakav odgovor do objavljivanja ovog teksta nije stigao.

"Metro svakako ne može biti razlog eksproprijacije"

Osim toga što beogradski metro, po svemu sudeći, neće proći ispod nepokretnosti koje država ekspropriše, upada u oči i to da je za prvu liniju metroa bila raspisana jedinstvena javna nabavka izrade akcionog plana raseljavanja, a posao je dobila kompanija Arup. Sada se, navodno zarad druge linije metroa, raseljava i ekspropriše samo jedna tačka.

- Na osnovu informacija o izmenama trase metroa, sam metro, ako je eventualno i naveden ranije kao razlog, svakako ne može više biti razlog eksproprijacije u prostoru oko NBS - naglašava Vukmirović.

Čemu onda urgentnost? Uprkos obećanjima vlasti da će prve dve linije beogradskog metroa biti završene do 2030. godine, radovi na izgradnji prve još nisu počeli (trenutno traju pripremni radovi na izgradnji depoa u Makišu), dok druga linija nije ni na vidiku.

Nije sporna namera da se urede javni prostori u Beogradu, ali je upadljivo i to što država izdvaja novac da raseli stanare na Slaviji, poruši objekte i izgradi novu promenadu, dok, primera radi, trenutna rekonstrukcija Trga Nikole Pašića ne obuhvata prolaz Bezistan zbog, kako kaže predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić, imovinskih problema, jer je jedna trećina tog prostora u privatnoj svojini.

- Ne može da se uđe u rekonstrukciju dok se to ne reši… I on će doći na red, ali ne može sve odjednom - poručio je Šapić tokom nedavnog obilaska radova.

Devastirani Bezistan, koji spaja Terazije sa Trgom Nikole Pašića u samom srcu Beograda, tako će morati da sačeka svoj red. Prioritetnije je, po svemu sudeći, šetalište između NBS i stambeno-poslovnog kompleksa koji gradi kompanija "Mezon rojal" (Maison Royale) u suvlasništvu proslavljenog srpskog fudbalera Dejana Stankovića.

U avgustu prošle godine, kada je najavljena izgradnja ovog kompleksa, medijima su dostavljene vizualizacije na kojima nema stambene zgrade koju je država u međuvremenu odlučila da ekspropriše.

Na njenom mestu prikazana je promenada.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati