Beograd

[ Izvor: N1 ]

06. 01. 2024. 22:14 2

Selidba autobuske stanice - kad Mali demantuje Šapića

Seli se Sajam, a seli se i Glavna autobuska stanica. A sagi o tom preseljenju ne nazire se kraj. Stara je skoro koliko i vlast Srpske napredne stranke. U moru obećanja poslednje je prva faza - stanica bez stanične zgrade - u januaru. Ove godine. Tako kaže predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić, jedan od njegovih prethodnika, danas ministar finansija Siniša Mali - ima drugačiju procenu.

Ukoliko nekada začujete fado muziku - to može da bude naša nova Glavna autobuska stanica koja parira onoj u Lisabonu.

- Kažu da će ovo biti pored lisabonske autobuske u Evropi najbolja, najpraktičnija, najfunkcionalnija - rekao je Aleksandar Šapić 7. novembra 2023. godine.

Samo ne kažu koje će godine to biti. Jer ove sigurno neće. I ne kažu da ona u Lisabonu ima staničnu zgradu, a da se ovoj na Novom Beogradu nazire tek temelj.

- Porediti Santjaga Kalatravu (prim. aut. čuveni arhitekta koji je projektovao stanicu u Lisabonu) sa ovim ovde… To je nešto nepojmljivo… To su nebo i zemlja. Nažalost, sa kreditima koji su reda veličina dvadesetak miliona evra, koji su uzgred suludo potrošeni na tekuće troškove, nemoguće je računati na najlepšu i najfunkcionalniju autobusku stanicu u Evropi. To je jedno balkansko razmišljanje kako bez novca ili sa najmanjim sredstvima stvoriti nešto sa čim ćemo se mi busati u prsa i govoriti da smo mi prvi u svetu. Nažalost, to najviše govori o nama - ističe arhitekta Slobodan Maldini.

Tačno tako. Govori to o nama, o vama, o svima spremnim da poveruju u svaku predizbornu laž. Ponešto govori i onima koji te laži izgovaraju, piše N1.

- Evo, ja očekujem da ćemo u januaru pustiti prve autobuse… - rekao je Šapić 7. novembra 2023. godine.

Da od januara nema ništa, jasno je to i na terenu. I to ne zato što se radnici na posao vraćaju posle praznika, već što je pre koji dan Siniša Mali demantovao Šapića.

- Autobuska stanica će biti završena u prvom kvartalu ove godine, negde u aprilu mesecu - poručio je ministar finansija Siniša Mali.

Al' šta je prvi kvartal 2024. srpam sedam godina koliko nam isti čovek, samo s druge funkcije, obećava istu stvar.

- Dve godine od danas Beograd će imati novu autobusku stanicu koja će biti novi simbol grada Beograda - obećao je 4. jula 2017. godine sadašnji ministar finansija.

Doduše, to za simbol - ima pravo.

- Ovo je za mene simbol našeg poraza! Mi nismo sposobni da u jednoj dekadi sagradimo autobusku stanicu - ukazuje arhitekta Maldini.

Nismo sposobni ni mnogo duže od dekade.

Ideja da se Glavna autobuska stanica nalazi na Novom Beogradu, i to baš na ovom mestu nastala je početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Od tada pa do danas, a to je više od pola veka, autobuse smo na ovoj stanici viđali samo tokom predizbornih mitinga SNS-a u Beogradu.

Zato nam u otvaranju privremenih objekata nema ravnih. Montažne konstrukcije koje se sada nalaze tamo su veza između postojeće železničke i nove autobuske stanice. I tu će se, u tih 1.200 kvadrata ubuduće prodavati karte.

- Aneks je impozantnih arhitektonskih karakteristika, građen je ispod nadvožnjaka, doduše nadvožnjak ga štiti od prokišnjavanja, ali mi smo svetski prvaci u ovakvim arhitektonskim rešenjima i najverovatnije će taj aneks još dugo godina i decenija služiti - smatra Maldini.

Ali šta je tu je, Beograd na vodi ne može da čeka. Vi građani čekajte, možda jednog dana i dočekati Lisabon u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati