Beograd

Direktno.rs

28. 12. 2023. 08:04 0

Odgovor na tekst "Žena se otrovala u mesari lokalnog funkcionera"

Povodom teksta objavljenog dana 1.11.2023. godine u 21:09 časova na internet portalu Direktno, naslova "Žena se otrovala u mesari lokalnog funkcionera", dostavljamo Vam odgovor na informaciju, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

- Ističem da su apsolutno netačni, paušalni i potpuno neosnovani navodi iz teksta objavljenog dana 01.11.2023. godine pod gore navedenim naslovom u kojima se površno i potpuno neodređeno navodi da se jedna žena otrovala u mesari čiji sam vlasnik. Takođe, u celosti su netačni navodi da u pitanju nije prvi slučaj trovanja, kao i navodi da su građani Umke često prijavljivali mesaru inspekciji. Pored toga, netačni su i navodi da sam član mesnog odbora vladajuće stranke - tvrdi vlasnik mesare Stamenko Milutinović.

- Naime, mesara uspešno posluje dugi niz godina i najveću zahvalnost za poslovanje predstavljaju brojni zadovoljni korisnici naših usluga. U prilog navedenom posebno govore sami građani Umke koji su u Fejsbuk grupi, u komentarima na tekst koji ste objavili, istakli da su dugogodišnji zadovoljni korisnici naših usluga, da su naše usluge proverene i da nikada nisu imali problema sa mesom koje prodajemo. S tim u vezi, ističemo da se naše poslovanje zasniva na kvalitetu i poverenju korisnika, kao i na pravilu da su zadovoljni korisnici najbolja reklama, posebno imajući u vidu da se radi o manjoj sredini gde se ljudi međusobno poznaju. Naša radnja poseduje sve potrebne dozvole, nadležni organi redovno vrše inspekcijski nadzor i nikakav problem nikada nije uočen.

Kao preduzetnik i kao neko kome je veoma stalo do zadovoljnih korisnika, od kojih mnoge i lično poznajem, a posebno imajući u vidu da nisam politički aktivan kako je u tekstu navedeno, ne želim da verujem da je tekst zlonameran i politički motivisan, sa ciljem da se upravo na dan raspisivanja izbora lično diskreditujem, već verujem da je navedeni tekst plod neznanja i pogrešnih informacija, o čemu govori i to da su navodi u tekstu potpuno neodređeni, navedeni bez konkretnih činjenica i bilo kakvih dokaza na kojima se temelje - naglasio je Milutinović.

Njegov zastupnik dalje obrazlaže:

- Shodno navedenom, ističemo da ovakve neutemeljene i netačne tvrdnje koje su u predmetnom tekstu iznete na račun podnosioca zahteva predstavljaju najgrublji napad na ljudsko dostojanstvo i ugled, te ističemo da obaveza novinara jeste da prave jasne razlike između činjenica koje se prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja, jer je nespojivo sa funkcijom novinarstva iznošenje i objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta ili neproverenih glasina. Ovakvo postupanje protivno je ne samo slobodi izražavanja koja je normirana čl. 10 Evropske konvencije za ljudska prava, već je protivno i Etičkom kodeksu novinara Srbije koji propisuje obavezu novinara da se drže osnovnih standarda novinarske profesije.

S obzirom na to da se na internet portalu Direktno, u novinarskom tekstu naslova, "Žena se otrovala u mesari lokalnog funkcionera", iznose činjenice koje nisu tačne, te se iste prenose sa ciljem da se čitaoci dovedu u zabludu, smatramo da je neophodno da prenesete odgovor na novinarski tekst, objavljen dana 01.11.2023. godine i javnosti omogućite da se čuje i druga strana, odnosno da javnost bude tačno obaveštena, a sve u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Kodeksom novinara Srbije.

S tim u vezi, posebno naglašavamo da predmetna radnja čiji je vlasnik podnosilac ovog zahteva poseduje sve potrebne dozvole nadležnih organa u skladu sa zakonom, kao i da poseduje dokumentaciju koja potvrđuje da je inspekcijski nadzor uredno izvršen, te da ne postoje nikakve nepravilnosti u radu. Pored navedenog, indikativno je da je tekst objavljen u večernjim časovima istog dana kad su raspisani izbori u Republici Srbiji što može navesti na zaključak da je tekst objavljen isključivo sa ciljem da se diskredituje ličnost vlasnika radnje, iako isti nije član nijedne političke organizacije.

U tom smislu, ističemo da ovakvi navodi predstavljaju grubu povredu ličnosti Stamenka Milutinovića i njegovog ugleda čime je povređen čl. 9. Zakona o javnom informisanju i medijima koji predviđa obavezu novinarske pažnje da pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost - dodaje se u dopisu advokata Mitra Đenisića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati