Beograd

D. Ljutić

01. 12. 2023. 14:03 9

GRADSKI PREVOZ Ulazite na sopstvenu odgovornost

Odlazeći gradonačelnik Aleksandar Šapić hvali se naplatom kazni u iznosu od 150 miliona dinara, ali očigledno ne mari za bezbednost putnika glavnog grada Srbije. Leti je bilo "malo" problema sa rashlađivanjem. Sad toga više nema jer autobusi bukvalno gore i raspadaju se. Mračna predviđanja Baba Vange kažu da će Beograđanima trebati životno osiguranje kad uđu u gradski prevoz. Nalepnica na zadnjem delu autobusa, "vozilo u procesu sertifikacije“ znači da je ono u fazi kontrole da li poseduje sve parametre koji su zacrtani, odnosno da li ispunjava sve uslove da saobraća u sistemu gradskog prevoza. Treba staviti novu: Ulazite na sopstvenu odgovornost.

Građanima Beograda koji se ovih dana voze u gradskim autobusima više se ne postavljaju ona dva nelogična pitanja: "Dugo ste čekali?“ i "Gužva je?“ Dakle, tačan odgovor glasi: Već decenijama čekamo i guramo se u autobusima. Sada se u prestonici pojavila i nova opasnost, odvajanje zglobnog autobusa ili pucanje harmonike. Nekada su ovi autobusi nazivani "Tine i Radojka", po čuvenom bračnom paru harmonikaša.

Mesec dana nakon što je jedan gradski autobus izgoreo na Brankovom mostu u Beogradu, a drugi imao udes, autobus na liniji broj 65 se prepolovio ispod Mašinskog fakulteta. Odlazeći gradonačelnik Aleksandar Šapić hvali se naplatom kazni u iznosu od 150 miliona dinara, ali očigledno ne mari za bezbednost putnika glavnog grada Srbije.

On je svojevremeno izjavio je da je "prezadovoljan“ funkcionisanjem novog sistema gradskog prevoza koji je, po njegovim rečima, kvalitetniji nego što je bio. Leti je bilo "malo" problema sa rashlađivanjem. Sad toga više nema jer autobusi bukvalno gore i raspadaju se. Mračna predviđanja Baba Vange kažu da će Beograđanima trebati životno osiguranje kad uđu u gradski prevoz.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović izjavio je da u oktobru na Brankovom mostu nije izgoreo "neki kineski autobus", kako kaže  Šapić, već Ikarbus, model IK-218M, i to zbog lošeg održavanja. Jovanović je naveo da izjave Šapića o javnom prevozu zabrinjavaju javnost i pokazuju "tragičan nivo neznanja", kao i da to ukazuje da se gradonačelnik uopšte nije uživeo u problem sa stanjem voznog parka u Beogradu, niti ga to interesuje.U zemlji sa razvaljenom ekonomijom i niskim standardom, nezaposlenošću, neko se sad usuđuje da od građana traži da veruje i ulaže u gradsku vlast, koja je upravo i odgovorna za razvaljenu ekonomiju, totalni i svakodnevni saobraćajni kolaps. Kao vrhunski argument za verodostojnost obećanja da će kvalitet prevoza biti poboljšan, navodi se da je kvalitet saobraćaja poslednjih deset godina stalno poboljšavan, da imamo nekoliko takozvanih "španaca“, nekoliko autobusa čija vrata proizvode zvuk kao u "Zvezdanim stazama“.

Sad ti isti autobusi odlaze u nebo, na svu sreću bez putnika. Žitelji Beograda sad mogu da odahnu: nijedno proklamovano pravilo za gradski prevoz više ne važi.

Vlasti kažu, morate da platite za to što se vozite, bez obzira na to što se vozite kao krompiri. Jer, ako platite, jednom ćete početi da se vozite bolje. U pozadini svih tačaka novije istorije naprednjačkog zločina stoje korupcija i pljačka. One se više ne moraju ni demantovati. Postale su deo prihvaćene stvarnosti, baš kao i prepolovljeni autobusi. Gradonačelnik zato priča o ruti, o simboličnom putu kojim se krećemo doprinoseći "zaštiti životne sredine“ i smanjenu zagađenja. 

Nalepnica na zadnjem delu autobusa, "vozilo u procesu sertifikacije“ znači da je ono u fazi kontrole da li poseduje sve parametre koji su zacrtani, odnosno da li ispunjava sve uslove da saobraća u sistemu gradskog prevoza. Treba staviti novu: Ulazite na sopstvenu odgovornost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati