Beograd

Milan Zarić

07. 10. 2023. 19:58 17

"Borba neće biti laka, ali će pobeda biti slađa": Završen protest protiv nasilja (FOTO i VIDEO)

Novi protest "Srbija protiv nasilja", 23. po redu, održan je ove subote u centru Beograda. Građani su se okupili ispred Narodne skupštine, gde su im se obratili aktivista sa Kablara Miloš Kuvekalović, poslanik Narodnog pokreta Srbije Bora Novaković i poslanik "Pravac Evropa" Janko Veselinović, posle čega se medijskom rutom krenulo u šetnju ka zgradi Predsedništva, gde je protest u 20 časova i okončan.

Početna tačka protesta, baš kao i prethodnih sedmica, bila je Narodna skupština, gde su se građani okupili u 18 sati, kada je blokiran saobraćaj.

Protest u Beogradu počeo je obraćanjem Smiljana Banjca, sportskog novinara i TV komentatora, koji je uvodniim govorom imao poruku za okupljene.

- Dobro veče, uporni građani, Beograde, jednog dana nadam se uskoro slobodi Srbije. Za samo nedelju dana desi se toliko stvari koje se u Luksemburgu ne bi desile za 10 godina - rekao je na početku protesta Smiljan Banjac.

A onda se i osvrnuo na udarnu temu ovih dana - privođenje, a onda i ekspresno puštanje iz pritvora Milana Radoičića.

- Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić priznao je da je organizovao događaj u Banjskoj, u društvu svog advokata, priveden je, a onda pušten brže od Dragana J. Vučićevića - dodao je Banjac.

Nakon toga okupljenima se obratio Miloš Kuvekalović, jedan od uhapšenih aktivista na Kablaru.

- Hvala vam što ne odustajete. Ne znam koliko ste upućeni u priču na Kablaru, ali tamo je nasilje nad prirodom, nasilje nad zakonom, a pre nekoliko dana nasilje i nad nama trojicom - rekao je on.

- Hoće da unište vrh, stenu koja je krečnjačka i za koju stručnjaci tvrde da to nasilje neće izdržati. Premijerka je došla da udari kamen temeljac, mi smo hteli da joj se obratimo, a oni su angažovali policiju Čačka i Ivanjice. Sat vremena pre nego što je došla priveli su nas trojicu - dodao je Kuvekalović.

Na protestu se obratio i Bora Novaković, poslanik Narodnog pokreta Srbije.

- Dobro veče Beograde, dobro veče Srbijo. Sticajem oklonosti govorimo Janko Veselinović i ja, obojica iz Novog Sada. Nadam se da je to prihvatljiva doza novosadizacije Beograda - rekao je na početku govora.

- Novi Sad je postao pilot program za rušilačku vlast Aleksandra Vučića, ali pružićemo otpor i pobedićemo - dodao je on.

On je rekao kako Novim Sadom "upravlja Andrej Vučić", a "kriminalnom organizacijom Zvonko Veselinović".

Posle Novakovića, reč je preuzeo Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret i narodni poslanik "Pravac Evropa". Veselinović je na početku obraćanja podsetio da je prošlo pet meseci od dve strašne tragedije.

- U sredu je dete opet ubilo dete. Hladnim oružjem! I još jednom su rekli - sistem nije zakazao! I svi su ostali u svojim foteljama - Vulin, Gašić, ali je zato počelo emitovanje Zadruge - elite. Ali neću o njima. Oni će uskoro biti prošlost. Ali borba neće biti laka, ni ovde u Beogradu, ne zavaravajmo se. Upotrebiće sve i biće brutalni. Zato će pobeda biti slađa - rekao je on.

Veselinović je naveo da hoće da Srbija bude kao razvijeni svet - kome težimo.

Kada su govori okončani, krenulo se u protestnu šetnju medijskom rutom, kako su je organizatori nazvali, pa su građani išli Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom ulicom do Takovske, gde su se kratko zadržali ispred zgrade RTS-a, nakon čega su produžili do Predsedništva, gde se protest u 20 sati i završio.

Da podsetimo, zahtevi protesta su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, potom ukidanje rijalitija, oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju, gašenje štampanih medija koji promovišu nasilje i mržnju, ali i smene u REM i rukovodstvu RTS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati