Beograd

[ Izvor: N1 ]

04. 10. 2023. 20:35 0

Vila, Kentkart, urme... Šta je obeležilo Šapićev mandat?

Mandat gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića trajao je svega 15 meseci, iako po medijskoj pažnji koju je svakodnevno izazivao, mnogima deluje da se bivši vaterpolista na funkciji prvog čoveka prestonice nalazio znatno duže.

Za gradonačelnika je izabran 20. juna prošle godine, tesnom većinom od 57 glasova odbornika u gradskom parlamentu, a već tada je bilo skoro sasvim izvesno da na toj poziciji Šapić neće provesti pun četvorogodišnji mandat. Ostavku na mesto gradonačelnika podneo je 29. septembra da bi, kako je naglasio, počeli da se stvaraju pravni uslovi za održavanje izbora, koji bi se, pored parlamentarnih i pokrajinskih, 17. decembra održali i na nivou Beograda.

A evo i nekih od najvažnijih momenata koji su obeležili mandat gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, piše N1.

Projekti do 2027. godine - novi most, tunel, garaže

Početkom septembra 2022. godine, gradonačelnik Beograda je najavio velike infrastrukturne projekte u glavnom gradu u narednih pet godina.

Šapić je naveo da će gradske vlasti truditi da završe neke od kapitalnih projekata - obilaznicu oko Beograda, novi Savski most sa četiri trake, biciklističkom stazom i tramvajskim šinama i da konačno probiju tunel od Ekonomskog fakulteta do Despota Stefana dužine dva kilometra ispod grada.

Konstatujući da je problem parkiranja u glavnom gradu ozbiljan, gradonačelnik je najavio izgradnju dve nove javne garaže - u Vlajkovićevoj i kod hale Pinki u Zemunu, uz pokretanje projekta izgradnje privatnih garaža.

Nezakonito ozakonjenje kuće na Bežanijskoj kosi

Tri meseca po stupanju Aleksandra Šapića na funkciju gradonačelnika, mediji su saznali da je Opština Novi Beograd nezakonito ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u Šapićevom vlasništvu na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni.

Krajem jula 2022. godine, nešto više od mesec dana nakon što je postao gradonačelnik Beograda, Šapić je dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi - sedmosoban stan od 340 kvadrata korisne površine (odnosno, 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine), otkrio je BIRN.

Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine, što je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata.

Glasanje o smeni gradonačelnika

Objavljivanje informacije o nezakonitoj legalizaciji objekta u vlasništvu Aleksandra Šapića iniciralo je zahtev opozicionih partija za smenu gradonačelnika Beograda, a sednicu na kojoj se raspravljalo o Šapićevom razrešenju zatražilo je 39 odbornika.

Inicijativu za Šapićevu smenu potpisali su odbornici iz Stranke slobode i pravde, Ne davimo Beograd, Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke i Narodne stranke. Kao osnovni razlog za smenjivanje gradonačelnika predstavnici opozicije naveli su nelegalnu dogradnju njegove kuće na Bežanijskoj kosi, na Novom Beogradu.

Na sednici koja je održana 29. novembra za smenu Aleksandra Šapića glasala su 44 od ukupno 110 odbornika koliko broji gradska skupština. Naprednjaci i socijalisti nisi glasali. Prvi čovek Beograda nije prisustvovao sednici gradske skupštine na kojoj se glasalo o njegovoj smeni jer "nije hteo da neko kaže da svojim prisustvom vrši bilo kakav pritisak".

"Savski most bez ikakve kulturno-istorijske vrednosti"

Gradonačelnik je izjavio i da stari Savski most "nema nikakvu kulturno-istorijsku vrednost", kao i da ga ne zanima šta će biti s tim mostom posle uklanjanja.

Kasnije je rekao je da je "zaustavio" uklanjanje starog Savskog mosta, koje je ranije najavio da će se dogoditi tokom leta, zato što, kako je rekao, još nije urađen projekat izgradnje tunela koji bi se nadovezao na novi most preko Save čija se izgradnja planira.

(Ne)prijavljena vila u Trstu vredna 820.000 evra

Poslednje januarske dane obeležila je još jedna afera u kojoj je glavni akter gradonačelnik Beograda, kada su mediji došli do informacije da je Aleksandar Šapić prekršio zakon jer Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio da je 2018. godine kupio vilu u Trstu za 820.000 evra.

Prema pisanju medija, tadašnji predsednik opštine Novi Beograd živeo je i radio u Beogradu, a sudeći po ugovoru na osnovu prebivališta, u Trstu je nameravao da iskoristi umanjenje poreza.

U tekstu je navedeno da u zemljišnim knjigama piše da je Šapić vlasnik četiri nepokretnosti, od kojih je jedna vila od 399 kvadrata sa 13 soba, kao i da su novinari italijanskog "Il Piccola" obišli lokaciju, ali nisu mogli da priđu vili zbog kapije sa video-nadzorom.

Šapić je odgovorio da je nepokretnost prijavljena, o čemu se oglasila i Agencija, ali se u onome što je gradonačelnik prijavio pominju samo dva stana, od kojih veći ima 150 kvadrata, dok je vila u Trstu, prema italijanskom katastru, površine 399 kvadrata.

Raskid, pretnje i audio-trake: Slučaj "Kentkart"

Kratak mandat Aleksandra Šapića na mestu prvog čoveka prestonice obeležio je i raskid ugovora sa turskom kompanijom "Kentkart", koja je od 2011. godine vršila naplatu karata u javnom gradskom prevozu.

Slučaj "Kentkart" imao i uvertiru za koju se saznalo kada je u aprilu isplivao tajni audio-snimak na kome se čuje šef kabineta gradonačelnika Nenad Milanović, kako predstavnicima turske kompanije prvo nudi nameštanje tendera za novi posao, a onda i preti.

"Kentkart" je ubrzo potvrdio autentičnost snimka, za koji je u početku Šapić sumnjao da je montiran, a reagovalo je i Više javno tužilaštvo koje je pokrenulo postupak. Oglasio se zatim i gradonačelnik Beograda koji je izjavio da će i on podneti krivičnu prijavu protiv svog šefa kabineta Nenada Milanovića.

Nove cene karata u javnom gradskom prevozu

Nakon raskida ugovora sa firmom "Kentkart", posao kontrole i naplate karata preuzelo je preduzeće koje je Grad formirao pred Novu godinu. U paketu su stigle i nove cene karata, uz drugačiji način plaćanja, a sve to bilo je praćeno brojnim nedoumicama.

Početnih 200 dinara za (celo)dnevnu kartu, koliko je u prvi mah najavio gradonačelnik, već sutradan je „na sugestiju građana“ korigovano na 120 dinara. Zatim je uvedena i karta od 50 dinara za 90 minuta vožnje, za koju je Šapić naglasio da je „duplo jeftinija“ od one koja je bila u starom sistemu (89 dinara).

Odlučeno je i da stariji od 65 ne plaćaju prevoz, kao ni mlađi od 19 godina. Jedna od novina je i odluka da noćni prevoz bude besplatan.

- Ko god noću izlazi, neće morati da s bilo kim seda u kola ili da plaća taksi. Postojaće precizno vreme kada ide javni prevoz i građani će se potpuno besplatno voziti - objasnio je gradonačelnik Šapić, dodajući da nove cene karata ne mogu da budu isplative i da je cilj tog poteza „vraćanje poverenja građana“.

Pepeo stavlja u urme, montira ko Kjubik, obrezuje drveće

Odlazeći gradonačelnik Beograda poznat je i po lapsusima, pa je tako tokom obilaska novoizgrađenog groblja za kućne ljubimce najavio da će se životinje kremirati kao i ljudi i o tome gde će se ostavljati njihova "urma".

- Tamo će se kremirati životinje, kao i ljudi, a onda će urma ovde da se ostavlja ili na nek drugo groblje… Urna da - rekao je Šapić nakon što mu je neko dobacio.

Šapić je u septembru 2022. godine na otvaranju Olimpijade sporta na Adi Ciganliji probao da "uči" novinare N1 kako da rade svoj posao.

- Majstori ste montaže, kako ga vi izmontirate, to ne bi ni Kjubik (Stenli Kjubrik, proslavljeni reditelj) - poručio je Šapić novinaru N1.

Ostaće upamćeno i kada je, komentarišući primedbe građana kako se u Beogradu ponekad seku zdrava stabla, rekao da "niko nije lud da seče zdravo drvo, već da se ona obrezuju".

- Važno je da se redovno obrezuje jer drveće koje je popadalo ili je bilo iznutra obolelo ili trulo ili nije bilo obrezano - rekao je Šapić, verovatno želeći da kaže „orezano“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati