Beograd

[ Izvor: Nova.rs ]

10. 07. 2023. 21:38 5

Šapićevo novo preduzeće za javni prevoz još ne radi, a potrošili 90.000 evra!

Javno preduzeće "Naplata prevozne usluge" iz Beograda, koje je osnovano prošle godine na zahtev gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, plaća ukupno 90.000 evra za tri automobila koja će koristiti samo tri godine, a zatim ih vratiti lizing kući. Nabavka ovih automobila organizovana je i završena, a da novoosnovano preduzeće prethodno nije obezbedilo osnovne uslove za naplatu gradskog prevoza i aplikaciju za informisanje o dolascima autobusa.

Na sajtu javnih nabavki objavljeno je da je preduzeće "Naplata prevozne usluge" zaključilo okvirni sporazum sa firmom "Ling mobiliy solutions", oko nabavke automobila za potrebe zaposlenih u ovom javnom preduzeću. Firma iz Novog Sada dobila je posao vredan 10.714.608,00 dinara (bez PDV), odnosno približno 90.000 evra. Bili su jedini ponuđač na tenderu. U pitanju je nabavka tri putnička automobila po prosečnoj ceni od oko 30.000 evra.

"Naplata prevozne usluge", novoformirano javno preduzeće iz Beograda automobile nabavlja preko operativnog lizinga na period od 36 meseci, odnosno tri godine.

Nakon isteka ugovora od 36 meseci ti automobili će biti vraćeni, a firma iz Novog Sada na ime naknade dobiti više od 100 miliona dinara.

Kada je reč o firmi "Ling mobility solutions", ona godinama sarađuje sa javnim preduzećima, najvešće iz Novog Sada. Samo u toku ove godine zaključili su devet ugovora sa preduzećima iz Vojvodine. Najtešnju saradnju ostvarili su sa Javnim vodoprivrednim preduzećem "Vode Vojvodine" iz Novog Sada. Ova firma je samo prethodne godine ostvarila zaradu u vrednosti od 4,7 miliona dinara. Prema podacima iz APR, u 2021. godini imali su još bolji rezutlat. Tada su "čisto" zaradili šest miliona dinara."SNS se bahati, naprednjaci više zainteresovani za svoje plate i privilegije"

Odbornica u Skupštini Grada Beograda Ana Gođevac kaže da uprava grada umesto da se suoči sa realnim problemima, donosi bizarne odluke koje su skupo plaćene.
- Uprava Šapićeve firme za naplatu karata je donela bizarnu odluku da reši svoje probleme dolaska na posao i odlazaka na sastanke – kupovinom tri limuzine. Umesto da se suoče sa problemima koje su oni napravili na sopstvenoj koži, odlučili su da građani Beograda njima plate kola jer javni prevoz nije dovoljno dobar. A ko se brine o Beograđanima? Ko će Beograđanima da reši probleme kada ih oni ni ne znaju, a očigledno ih nije ni briga”, Beograđani trpe posledice očajnog javnog prevoza, dok se SNS uprava bahati, uživajući u privilegijama i vozeći se vozilima plaćenim od građana - ističe u izjavi za Novu odbornica i potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP).

Ona dodaje da je nejasno šta je do sada pomenuto preduzeće uradilo i naglašava da su naprednjaci više zainteresovani za svoje privilegije.
- Umesto što su osnovali novo preduzeće, Gradsko saobraćajno Beograd (GSP) u saradnji sa gradskim sekretarijatom za javni prevoz mogli su ozbiljno pristupiti rešavanju prevoznih problema. Ali, očigledno je da su članovi SNS-a više zainteresovani za sopstvene plate i privilegije, nego za dobrobit građana - zaključuje Gođevac.

Šapić tražio da se osnuje preduzeće "Naplata prevozne usluge", direktor njegov prijatelj

Svega nekoliko meseci nakon što je u Skupštini Grada izabran za gradonačelnika Beograda, Šapić je rekao da će biti osnovano novo javno preduzeće koje će se baviti naplatom karata u glavnom grada.

U septembru 2022. godine najavio je da će se preduzeće brinuti o naplati karata, jer tadašnji partner, firma "Kentkart" ne radi dovoljno dobro posao. Kako je rekao jesenas na jednoj od konferencija za medije, osnivanjem preduzeća Beograđani će tačno znati gde im odlazi novac.Za direktora novog preduzaća izabran je Slaven Andrić, čovek poverenja Šapića i njegov dugogodišnji prijatelj.

Preduzeće "Naplata prevozne usluge" formirano je u novembru, a od tada je dobilo sredstva za niz ugovora koji su potpisani nakon raskida ugovora sa firmom "Kentkart".

Jedan od najvećih ugovora "težak" 217 miliona dinara javno preduzeće potpisalo je sa "Komtrejdom". U pitanju je posao provajdera za naplatu prevozne usluge. Osim toga, firmi "Alma quattro" dali su 55 miliona dinara za informisanje korisnika javnog prevoza na stajalištima (informacije na plakatima).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati