Beograd

[ Izvor: Mediji ]

27. 05. 2023. 09:06 16

U 18 časova protest „Srbija protiv nasilja“: Ruta, zahtevi, cveće, apel...

Za danas u 18 časova je zakazan novi protest “Srbija protiv nasilja” koji će ovaj put biti u vidu velikog prstena građana oko RTS-a, saopštili su organizatori.

Kako se navodi u saopštenju, ovo će verovatno biti najveći, ili jedan od najvećih javnih skupova koji se ikada desio u našem gradu i državi.

- Zbog očekivano veoma velikog broja ljudi i ograničenih mogućnosti kretanja, organizatori su se ovaj put odlučili za mnogo kraću trasu kretanja koja će završiti formiranjem prstena oko RTS-a - napominje se u saopštenju.

Protest će početi ispred Narodne skupštine u 18 časova, a građani će se u povorci kretati Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim će skrenuti levo u Beogradsku ulicu, levo u ulicu Ilije Garašanina i opet levo u Takovsku do RTS-a.

- Sve građane koji, zbog velikog broja ljudi, ne budu mogli da prođu celom trasom, molimo da se rasporede u pravcu Tašmajdanskog parka, gde će biti postavljena još jedna bina i tako formiraju prsten. Na taj način ćemo svi zajedno učestvovati u masovnom prstenu oko RTS-a i zahtevati da javni servis na pravi način, nepristrasno i odgovorno izveštava o ogromnim problemima našeg društva, masovnim ubistvima, protestima i zahtevima protesta, kao i načinima na koje kao društvo možemo da prevaziđemo ovu tragediju. Protest će trajati do 22 časa - navode organizatori.

Oni pozivaju u građane da ponesu po cvet i ostave ispred Narodne skupštine „kako bismo pokazali poštovanje prema žrtvama masovnih ubistava i saosećanje sa porodicama i prijateljima preminulih“.

- Molimo sve građane da pokažu najveću moguću odgovornost prema mirnom i nenasilnom karakteru protesta. Režim nema nikakav odgovor na ovo i najviše bi voleli kada bi došlo do nasilja ili incidenta. Organizatori pozivaju sve građane da zbog osetljivosti trenutka u kome se protest dešava pokažu dodatnu dozu odgovornosti i da se u slučaju bilo kakvih provokacija odmah sklone od provokatora, izoluju ih i ne dozvole im da protest izmanipulišu.

Podsetili su i na zahteve protesta:

- Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, kao i odgovornost za dugogodišnje neadekvatno reagovanje nadležnih organa, odnosno smenu odgovornih ministara.

Kako bi se zaustavila promocija nasilja u javnosti, zahtevamo

1) oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje sluđuju građane, truju i promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV,

2) smenu svih članova Saveta REM-a, koji je svojim nečinjenjem omogućio nesmetano širenje mrženje i nasilja,

3) gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks,

4) smenu rukovodstva RTS-a,

5) hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati